Millaista on kuuluttajan työ jääkiekon MM-kotikisoissa?

Jääkiekon MM-kisojen kuuluttajan pestiä Helsingissä hoitaa kolme henkilöä. Kuuluttajan työ ei ole kuitenkaan helppoa, vaan se vaatii etukäteen valmistautumista, tiukkaa keskittymistä ja pelisilmää.

Jääkiekkoseura Espoon Bluesin kotipeleissäkin kuuluttajana toimiva Aki Eurola pääsi tänä vuonna ensimmäistä kertaa kuuluttajaksi jääkiekon MM-kisoihin. Hän selvitti tiensä pestiin testin kautta.

- Kuulutin Karjala-turnauksessa yhden pelin. Ilmeisesti se meni niin hyvin, että tänne pääsin. Tämä on aivan äärettömän suuri kunnia ja kuuluttajaurani ehdoton kohokohta, varsinkin vielä, kun kyseessä ovat kotikisat, 13 kautta Bluesin pelejä kuuluttanut Eurola kertoo.

Hän aloittaa keskittymisen peleihin noin tuntia ennen ottelun alkua jääkiekon MM-kisoissa. Hän käy kokouksessa läpi kaikki ne asiat, jotka pelissä täytyy huomioida.

- Kuuluttajilla on onneksi takanaan toimiva organisaatio, joka on valmistellut aikataulun kuuluttamiselle. Meidän työ on oikeastaan sekuntipeliä. Esimerkiksi pelaajien nimet täytyy kertoa sekunnilleen oikeaan aikaan ennen ottelun alkua, Eurola toteaa.

Hänen mukaansa kuuluttajan tehtävänä on ennen kaikkea välittää informaatiota katsojille. Kuuluttajan pestiin kuuluu myös tunnelman luominen.

- Kuuluttaja voi luoda tunnelmaa kuorruttamalla ja venyttämällä ääntä tietyissä kohtaa. Järkeä on kuitenkin muistettava käyttää.

Joskus kuuluttajankin perusrutiineihin tulee muutoksia, kuten eilisessä Ranska-Suomi-ottelussa, jossa ennen ottelun alkua menehtyneelle Leijona-legendalle Pekka Marjamäelle pidettiin hiljainen hetki. Leijona-legenda Veli-Pekka Ketola piti Marjamäen muistoksi puheen.

- Eilinen oli loistava osoitus siitä, miten kisaorganisaatio hoiti tilanteen mallikkaasti lyhyessä ajassa. Mutta kyllähän se kuuluttaminen oli vaikea paikka. Kyllä tuommoinen asia itsenikin hiljaiseksi vetää, Eurola kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat