Tiedätkö, miltä Suomen ainoassa homosaunassa näyttää? "Paikat, joissa ihminen voi olla sinut seksuaalisuutensa kanssa, ovat edelleen merkityksellisiä"

Millainen on homosauna? MTV tutustui erikoiseen paikkaan, jossa pyyhkeen lisäksi kylpijä saa kondomin 7:59
Millainen on homosauna? MTV tutustui erikoiseen paikkaan, jossa pyyhkeen lisäksi kylpijä saa kondomin

MTV Uutisten toimittaja tajusi vieraillessaan Suomen ainoassa homosaunassa, että stereotyyppisen dark roomin lisäksi kyseessä on vähemmistön turvapaikka.

Helsingin Sturenkadulla sijaitsevan kerrostalon eteisessä tuoksuu vanha pinttynyt tupakan haju. Hitaasti ylöspäin kulkeva hissi pysähtyy viidennessä kerroksessa, missä sijaitsee Suomen ainoa homosauna, Sauna Vogue.

– Haluatko, että laitan valot niin kuin ne olisivat iltaisin asiakkaille? yrittäjä Jari Komi kysyy.

Hetken päästä pitkään käytävään syttyy sininen loisteputkivalo, joka herättää mielikuvan stereotyyppisestä 80-luvun pornoelokuvasta.

Samaan aikaan Komi on siirtynyt vastaanottotiskin taakse sytyttämään pieniä pöytälamppuja. 

– Asiakas saa pyyhkeen, avaimen, liukuvoiteen ja kondomin saapuessaan. Tänne saa tulla kuka vain, joka viihtyy homojen tai samanmielisten seurassa, Komi kertoo heti alkuun.

Sauna Voguen kiukaat lämpenivät ensimmäisen kerran syksyllä 2002. Miten paikasta sitten lopulta muodostui juuri homosauna? Yrittäjä sanoo sen tapahtuneen itsestään.

– Tästä muodostui hiljalleen homojen olohuone. Siinä kohtaa ajattelin, että aletaan pyörittää sitten tätä, kun ei kerran Suomessa yhtään homosaunaa vielä ole. Pitäähän täällä yksi olla, kuten muuallakin maailmassa, Komi muistelee.

Homosaunakulttuuurin pitkät perinteet

Homosaunoja on ollut maailmalla jo reilusti ennen 2000-lukua. New Yorkissa sijainnut homosauna, Everard Baths, oli yksi maan tunnetuimmista homosaunoista, ja se avasi ovensa jo vuonna 1888.

Homosaunakulttuuriin perehtynyt psykoterapeutti Jussi Nissinen sanoo, että homosaunat olivat alun alkaen turvallisia paikkoja miehille tutustua toisiinsa ja toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan.

– Yleisissä käymälöissä ja puistoissa väkivallan uhka oli aina läsnä, Nissinen selventää.

Everard Baths joutui sulkemaan monien muiden maassa sijanneiden homosaunojen tavoin ovensa 80-luvulla, kun Yhdysvalloissa jylläsi aids-epidemia. Tuolloin uutta tautia oli tavattu homoseksuaaleilla, ja useat menehtyivät mysteeriseen tautiin.

Taudin pelossa homosaunat nähtiin vaarallisina paikkoina, ja niitä suljettiin.

– Toisaalta saunoja myös aukaistiin, koska tajuttiin, että ne ovat niitä paikkoja, joissa voidaan harrastaa seksiä turvallisesti ja ohjeistaa ihmisiä julistein ja tietoiskuin, Nissinen kertoo.

Historian varjoista on kuitenkin vähitellen päästy irti, mutta stereotypiat ja ennakkoluulot ovat jääneet elämään.

– Osa ihmisistä näkee homoseksin ahdistavana asiana, johon helposti liitetään pelkkä anaaliseksi, vaikka se on vain pieni osa homoseksuaalisuutta, Nissinen toteaa.

Sauna on muutakin kuin pelkkä panoluola

Komi esittelee pimeää huonetta eli dark roomia, jossa ihmiset voivat pimeässä harrastaa ryhmäseksiä. Viereisessä huoneessa palaa vuorostaan himmeä punainen valo ja katosta roikkuu seksikeinu.

–Toki joillakin on vain seksi mielessä. Toisille taas tämä on kohtaamispaikka, jonne tullaan työpäivän jälkeen rentoutumaan lasin ääreen tai kylpemään.

Etenkin iäkkäämmille asiakkaille homosauna on Komin mukaan paikka, jossa voi turvallisesti olla oma itsensä. Vanhempi sukupolvi muistaa, miten homoseksuaaliset teot olivat Suomessa vielä vuoteen 1971 asti rikoslaissa kiellettyjä.

– Joukossa on myös sellaisia miehiä, jotka ovat tulleet myöhemmin ulos kaapista ja eronneet vaimoistaan. Täällä sitten he voivat vain olla, eikä heidän tarvitse esittää.

Vaikka Voguessa on puitteet seksin harrastamiselle, prostituutio on kiellettyä ja seksin harrastaminen pohjautuu vapaaehtoisuuteen.

– Kenenkään kimppuun ei saa käydä ja aina tulee keskustella, mitä haluaa toisen kanssa tehdä, saunayrittäjä muistuttaa.

Turistit viihtyvät höyrysaunassa

Allasosastolla odottaa tyhjä uima-allas. Komi kertoo, ettei allasta käytetty paljoa, ja sen ylläpito oli niin työlästä, joten siitä päätettiin luopua. Nyt altaan pohjalla seisookin varastoa muistuttava rakennelma.

Kun Komi avaa oven, sisältä paljastuu höyrysauna. 

– Ulkomaalaiset turistit viihtyvät enemmän täällä, sillä suomalaisten tapa heittää löylyä ei ihan ole heidän mieleensä.

Hän ei yleensä kysele, mistä asiakkaat ovat kotoisin, mutta mikäli se tulee keskustelussa esille, hänellä on tapa yllättää asiakkaat.

– Kerran meillä oli norjalaisia miehiä täällä joukko, niin laitoimme sitten Norjan euroviisuja soimaan kajareista ja he olivat ihan innoissaan, Komi hymyilee.

Vieraita tulee myös maista, joissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet ovat retuperällä. Komi on nähnyt myös omin silmin ahdingon vieraillessaan moskovalaisessa homosaunassa.

– Paikalle tuli kesken kaiken joukko miliisejä (poliiseja) ja henkilökunta käski meitä pakenemaan ulos. Sen verran saimme aikaa, että ehdimme laittaa vaatteet päälle. Meille se oli omituista, mutta venäläisille se oli arkipäivää, Komi pohtii kymmenen vuoden takaisia tapahtumia.

Vaikka suomalainen yhteiskunta on muuttunut vuosien varrella suvaitsevaisemmaksi, mistä yhtenä merkkinä voidaan pitää tasa-arvoista avioliittolakia, Nissinen näkee homosaunan kaltaisille paikoille edelleen tarvetta.

– Kun mennään Helsingin ulkopuolelle, niin homoseksuaalisuuteen suhtaudutaan joissakin uskonnollisissa yhteisöissä tai pienillä paikkakunnilla edelleen tuomitsevasti. Paikat, joissa ihminen voi olla sinut seksuaalisuutensa kanssa, ovat edelleen merkityksellisiä.

Lue myös:

    Uusimmat