Mainos

Miljoonien tietokonelahjoitus yliopistoille

Tietoteollisuusyritykset tukevat tietoteknisen koulutuksen kehittämistä 47 miljoonan markan arvosta. Teknilliselle korkeakoululle, Tampereen teknilliselle korkeakoululle ja Oulun yliopistolle suunnattu lahjoitus annetaan laitteina, ohjelmistoina ja hankintarahana vuosien 1999-2001 aikana.

Tavoitteena on ajantasaistaa oppilaitosten laitekanta, joka yritysten ja yliopistojen yhteisen katsastuksen mukaan on todella kehittämisen tarpeessa.

"Koulutuksen oltava yhteiskunnan vastuulla"

Lahjoittajina on kaikkiaan 23 alan yritystä. Sähkö- ja elektroniikkateollisuusliiton puheenjohtaja, Nokian matkapuhelinyksikön toimitusjohtaja Matti Alahuhta katsoi tänään lahjoituksen julkistustilaisuudessa Helsingissä, että laitteiden ajantasaistus tuo opiskelijat lähemmäs työelämän todellisuutta.

-Koulutuksen laadun ja tehokkuuden kannalta on tärkeätä, että valmistuvat opiskelijat pääsevät tekemään runsaasti laboratoriotöitä ajanmukaisilla laitteilla ja ohjelmistoilla, Alahuhta totesi. Kyseessä on kertahanke, sillä Alahuhdan mukaan koulutuksen on oltava pääasiassa yhteiskunnan vastuulla.

Lahjoituksen vastaanottanut opetusministeri Olli-Pekka Heinonen (kok.) sanoi lahjoituksen olevan erinomainen esimerkki teollisuuden ja yliopistojen välisestä yhteistyöstä. Hänen mukaansa se osoittaa, että yhteisrahoitus on yliopistokoulutuksessakin mahdollista. Opetusministeriö on aiemmin tyrmännyt hankkeen, jossa yritykset olisivat voineet suoraan maksua vastaan hankkia korkeakoulututkintoon johtavaa opetusta omille työntekijöilleen.

Lisäkoulutus- ohjelman tueksi

Laitekannan uusiminen liittyy tietoteollisuuden alan lisäkoulutusohjelmaan, jonka avulla alalle pitäisi tulevina vuosina saada tuhansia ammattitaitoisia työntekijöitä työvoimapulaa helpottamaan.

Ensi vuoteen mennessä yliopistoissa alkaa opiskella sähkö- ja tietotekniikkaa, elektroniikkaa, tietoliikennettä ja tietojenkäsittelyä tuhat opiskelijaa viimevuotista enemmän. Ammattikorkeakouluissa lisäys on 2000 opiskelijaa, ja lisäksi lähialojen tutkinnon suorittaneita muuntokoulutetaan tuhatmäärin. Peruskoulutus syö yhteiskunnan koulutusvaroja enimmillään 438 miljoonaa markkaa vuodessa ja lisäkoulutus 781 miljoonaa markkaa. Teollisuus on luvannut tukea ohjelmaa myös kannustamalla työntekijöitään opettamaan korkeakouluissa ja tarjoamalla harjoittelupaikkoja opiskelijoille. Myös kesken opintojensa työhön ehtineet luvataan patistella valmistumaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.