Mainos

Miljoonien hormonilasti tullin haaviin

Tullin haaviin on jäänyt miljoonien arvoinen hormonilasti Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kreikasta saapuneelta suomalaisseurueelta takavarikoitiin noin 45 000 hormonitablettia ja -ampullia. Ampullit sisälsivät anabolisia steroideja ja istukkahormonia.

Seitsemään matkalaukkuun pakatun lastin apteekkiarvo on tullin laskujen mukaan lähes 1,8 miljoonaa markkaa. Kotietsinnöissä on tehty lisää takavarikkoja ainakin 250 000 markan arvosta. Seurueeseen kuului viisi pääkaupunkiseudulta kotoisin olevaa henkilöä. Päätekijäksi epäillään vuonna 1956 syntynyttä miestä. Kiinni jäädessään seurueella oli mukanaan alle 15-vuotias lapsi. Tutkinnoissa on selvinnyt, että samat tekijät ovat salakuljettaneet hormoneja Kreikasta Suomeen useita kertoja aiemminkin. Päätekijäksi epäilty on ollut mukana joka kerta. Apunaan hänellä on ollut nyt kärähtäneiden lisäksi vielä yksi henkilö. Yhteensä hormoneja arvioidaan salakuljetetun noin viiden miljoonan markan edestä. Takavarikko tehtiin syyskuun lopussa, mutta tutkinnallisista syistä tulli kertoi takavarikosta vasta keskiviikkona. Kaksi vangittuna ollutta miestä pääsi perjantaina vapaiksi odottamaan oikeudenkäyntiä.

Hormonit oli hankittu Kreikasta suoraan valmistajalta. Kreikassa hormoneja saa ostaa laillisesti. Päätekijäksi epäilty mies on sanonut kuulusteluissa, että hormonit olivat matkalla Kirgisiaan. Hänen mukaansa kauttakulkumaita olivat Suomi ja Viro. Osa lentoasemalla ja kotietsinnöissä takavarikoiduista hormoneista oli pakattu Keski-Aasiassa sijaitsevaan Kirgisiaan osoitettuihin postipaketteihin. Tullin mukaan hormoneja on kuitenkin päätynyt Suomen markkinoille. Tulli epäilee niiden menneen voimailijoiden ja kehonrakentajien käyttöön. Yksi epäillyistä on harrastanut voimailulajeja.

Nyt tehty hormonitakavarikko on rahalliselta arvoltaan Suomen tämän vuoden selvästi suurin. Se on myös yksi viime vuosien suurimmista. Tämän vuoden kappalemäärältään mittavin takavarikko tehtiin Nuijamaan rajanylityspaikalla marraskuun alussa, kun venäläisestä autosta löytyi yli 86 000 hormonitablettia. Vuonna 1997 tulli takavarikoi koko maassa vajaat 274 000 annosta lääkkeitä ja hormoneja.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.