Mainos

Miljoonayleisö seurasi Obaman virkaanastujaisia

Obama vannoi valansa Capitol-kukkulalla hieman iltaseitsemän jälkeen Suomen aikaa. Kaupunkiin oli saapunut satojatuhansia ihmisiä seuraamaan juhlallisuuksia. Washingtonin metroverkk ruuhkautui pahoin.

Jo ennen auringonnousua väkeä tungeksi kaduilla ja metrossa. National Mall -puisto oli jo aamulla aivan täynnä ihmisiä - innokkaimmat Obama-fanit olivat viettäneet siellä yönsä. Osa suojasi itseään kylmältä yöltä pahvilaatikoilla ja joi kuumaa juomaa termospulloista. Osa nuorista huusi Obaman vaalikampanjasta tuttua iskulausetta: Yes, we can!

Metrojunat olivat ääriään myöten täynnä toiveikkaita, jotka olivat matkalla varaamaan parhaita paikkoja juhlallisuuksien seuraamiseen. Pääkaupungin katuja on suljettu ja keskustassa on pyöräily kielletty. Myös julkiset käymälät olivat kiinni, ja juhlaväkeä palvelemaan on tuotu suuri määrä liikuteltavia vessoja.

Myös turvallisuuskoneisto oli käynnissä. Salainen palvelu nuuski aamulla vielä viimeisen kerran National Mall -puiston.

Obaman valtakausi alkaa hyvin suurissa odotuksissa. Paikan päällä Washington DC:ssä oleva toimittaja Päivi Sinisalo kuvaa tunnelmaa ennen vallanvaihtoa ainutlaatuisiksi.

- Näin odottavaa ja latautunutta tunnelmaa en ole koskaan kokenut, hän kuvailee.

Obaman virkaanastujaiset ovat suurin turvallisuusoperaatio kautta aikojen. Yhteensä 40 000 sotilasta, kansalliskaartilaista jne. on valmiustilassa juhlapäivien aikana.

Virkaanastujaisia juhlitaan kylmässä viimassa

Obaman virkaanastujaisia pyyhki kylmä viima.

Meteorologit ennustivat Washingtoniin pikkupakkasta ja hyvin kylmää pohjoistuulta. Illaksi lupailtiin myös kevyitä lumikuuroja. Washingtonin kaupunki varautui juhliin komentamalla peräti 200 lumiauraa valmiusasemiin.

Säiden oikullisuudesta sai aikanaan osansa Ronald Reagan, jonka toinen virkaanastujaisseremonia vuonna 1985 jouduttiin siirtämään sisätiloihin kymmenen asteen pakkasen vuoksi. Myös juhlaparaati piti tuolloin perua

Kenialaiskylässä riemu katossa

Kenialaisessa Kogelon kylässä riemuittiin "oman pojan" menestyksestä maailmalla.

Yli 2000 kenialaista ja turistia otti osaa yhteislauluun ja tanssiesityksiin kylässä, jossa Obaman isä on syntynyt. Kogelon koulu täyttyi parhaimpiinsa pukeutuneista juhlijoista, jotka olivat saapuneet piskuiseen kylään ympäröiviltä alueilta seuraamaan sankarinsa virkaanastujaisia jättiruudulta.

Kogelossa Obaman suurta päivää ehdittiin juhlia jo useita päiviä. Paikallisten suussa kylää onkin alettu kutsua "maailman paikallispääkaupungiksi".

- Olen Kogelosta ja tämä on ilon päivä. Tämä on valtava mahdollisuus meille, sillä kylään tulee nyt paljon sijoituksia, uskoo 20-vuotias Faith Achieng.

Myös monet turistit olivat muuttaneet safarisuunnitelmiaan ollakseen Kogelossa H-hetkellä.

Obaman isoäitipuoli Sarah ja monet muut kylässä asuvat Obaman lähisukulaiset olivat matkustaneet Washingtoniin ollakseen paikan päällä virkaanastujaisjuhlissa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.