Mainos

Miljoonatulot ja makea elämä? Näin jääkiekkoilijat tienaavat

Jääkiekko on Suomessa suurin urheilulaji, joka tuo urheilijoille leivän pöytään. Yksin omaan SM-liigapelaajia on 400, jotka saavat palkkaa kiekon peluusta.

Palkkahaitari on tosin suuri.

– Mestispelaajien keskiansio viime vuosina on ollut noin 8 000 euroa kaudessa tai vuodessa. Jääkiekon liigapelaajien keskipalkka on puolestaan noin 80 000 euroa vuodessa, eli kymmenkertainen. Toisaalta taas Suomessa on tärkeämpää puhua mediaanipalkasta, mikä on viime vuosina ollut 63 000 euroa vuodessa, kertoo toiminnanjohtaja Jarmo Saarela Suomen jääkiekkoilijat ry:stä.

NHL:ssä palkat kipuavat kotimaassa maksettavista korvauksista tuntuvasti. Pelaajille maksettavat korvaukset liikkuvat puolesta miljoonasta dollarista jopa reiluun kymmeneen miljoonaan dollariin vuodessa.

– Toisaalta ei tarvitse mennä kuin tuohon KHL:ään eli itärajan yli, niin kyllä sielläkin maksetaan miljoonapalkkoja, jatkaa Saarela.

Jääkiekkoilijoiden ura kestää keskimäärin kuudesta kahdeksaan vuotta. Saarelan mukaan nykyistä useamman pelaajan tulisikin suunnitella jo peliuran aikana sitä, mitä elämässään kiekkouran jälkeen tekee.

– Meillähän on jokusia kummajaisia, kuten Jan Latvala ja Marko Tuulola. Latvala täyttää 40 ja Tuulola 42, mutta kyllä se pelaajaura siinä reilussa kolmessakympissä tavallisesti loppuu.

– Minusta selkeästi isompi osa pelaajista voisi opiskella jo uran aikana ja sitä kautta valmistaa itseään tulevaisuutta varten. Selkeä asia kuitenkin on, että jos Suomessa pelaat reilu kolmekymppiseksi jääkiekkoa, niin sinun täytyy rakentaa itsellesi vielä toinen ura, jotta tulisit jatkoelämäsikin kelvollisesti toimeen.

Pelaajauran jälkeen suurin osa suomalaiskiekkoilijoista jatkaa liikunta-alalla tai markkinointitehtävissä.

On arvioitu, että jääkiekkoharrastuksen aloittavista junioreista kuitenkin vain promille, eli joka tuhannes, kehittyy maailmanluokan tähdeksi ja pääsee kiinni miljoonatuloihin.

Katso Nina Rahkolan juttu (Seitsemän uutiset 14.5.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.