Mainos

Miljoonat vailla perustarpeita Aasiassa

Aasian katastrofialueiden eloon jääneet ovat erityisesti vaarassa jäädä ilman ruokaa ja puhdasta vettä. Kriisialuetta uhkaavat seuraavaksi kulkutaudit.

Miljoonat ihmiset Intian valtameren rantavaltioissa kamppailevat löytääkseen ruokaa ja puhdasta vettä aluetta koetelleen luonnonkatastrofin jäljiltä. Viralliset alueen yhteenlasketut kuolonuhriluvut ovat jo yli 80 000, mutta tuhon kokonaiskuva selvinnee vasta viikkojen päästä.

Kriisialuetta uhkaavat nyt lisäksi kulkutaudit. Maailman terveysjärjestön WHO:n edustaja arvioi, että jopa viisi miljoonaa ihmistä joutuu elämään vailla elämän perusedellytyksiä. Sri Lankassa jopa 1,5 miljoonan ihmisen uskotaan jääneen kodittomiksi. Puutetta on niin vedestä, ruoasta, lääkkeistä kuin polttoaineestakin. Indonesian ilmavoimat on jo aloittanut ruokakuljetusten pudottamisen eristyksiin joutuneisiin sumatralaiskaupunkeihin.

Indonesiassa on ilmoitettu kuolleen 45 268 ihmistä, mutta luku saattaa nousta rajusti - jopa 80 000:een pelkästään järistysten pahiten runtelemalla Acehin alueella. Thaimaassa ainakin 1 975 ihmisen on vahvistettu kuolleen hyökyaaltojen seurauksena.

Kadoksissa on virallisesti 6 043 ihmistä, kertoi maan sisäministeri. Satoja länsimaisia matkailijoita etsitään edelleen Thaimaan rannikolla. Suomalaisten ohella kateissa on yhä noin 1 500 ruotsalaista, 1 000 saksalaista, 600 italialaista ja lähes 450 norjalaista.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Huomenta Suomen erikoislähetys 30.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.