Mainos

Miljoonat taistelevat Jangtsea vastaan

Yli neljä miljoonaa ihmistä - heidän joukossaan viranomaisia, sotilaita ja siviilejä - taisteli maanantaina Jangtsejoen tulvia vastaan Kiinassa. Tulvat ovat pahimmat vuoden 1954 jälkeen, kertoivat Kiinan viestimet ja viranomaiset maanantaina.

Tulvat ovat vaatineet ainakin 1 270 kuolonuhria ja joen pinta on Keski-Kiinassa noussut ennätyskorkeuteensa. Varotoimiin ryhtyneet viranomaiset valmistelevat keinoja veden juoksuttamiseksi pois tärkeiltä teollisuus- ja maanviljelysalueilta.

Pahimmassa vaarassa oli vaarallisesti yli äyräidensä tulvivan Dongtingjärven ympäristö Hunanin maakunnassa Keski-Kiinassa. Jangtsen tulvahuipun odotettiin saavuttavan järvialueen tiistaina. Dongtingin tulvaa paisuttavat neljä sivujokea, joista vesi ei pääse virtaamaan rajusti tulvivaan Jangtseen.

Viranomaiset evakuoivatkin kymmeniä tuhansia ihmisiä tulvivalta jokitasangolta ja harkitsivat vesimassan suuntaamista sivuun, jotta veden paine virran alajuoksulla helpottuisi.
-Koska vedenpinta on liian korkealla, sairaita ihmisiä ja vanhuksia on evakuoitu turvallisille alueille, kertoi tulva-alueella työskentelevä viranomainen.

Useat Jangtsejoen penkereet olivat murtuneet Hunanin pohjoisosassa, joten viranomaiset ovat varautuneet pahimpaan, kertoi puolestaan China Daily-lehti.
-Joitain vahinkoja sattui talojen romahtaessa, mutta tarkkoja lukuja ei ole saatavilla, kertoivat viranomaiset edelleen.

Vallit murtuvat

Uutistoimisto Xinhuan mukaan yli 1,7 miljoonaa ihmistä työskentelee yksistään Hunanin maakunnassa vahvistaen Jangtsen penkereitä ja patoja.

Hunanin, Hubein ja Jiangxin maakunnissa viikonlopun aikana sattuneet kuolintapaukset ovat nostaneet uhrien kokonaismäärän yli 1270:en. Sunnuntain vastaisena yönä Jangtsen pinta nousi ennätyskorkeuteen ainakin kolmessa kohdassa Hubein maakunnassa, ja maanantaina joen pinnan odotettiin edelleen kohoavan, kertoi uutistoimisto Xinhua.

Jiangxissa tulviva vesi mursi Saichengjärveä ympäröivän vallin sadan metrin matkalta. Samaisessa maakunnassa pyörremyrsky surmasi lisäksi yhden ihmisen Jiujiangin kaupungissa. Maanantaina tulvan arveltiin uhkaavan myös Anhuin maakuntaa.

Kiinan tulvat ovat tänä vuonna vaikeuttaneet 140 miljoonan ihmisen elämää, tuhonneet jopa 2,9 miljoonaa kotia sekä turmelleet 1,26 miljoonaa hehtaaria viljelysmaata.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.