Miljoonat lapset kärsivät Syyrian kriisistä - viides vuosi alkamassa

Syyrian kriisissä on alkamassa viides vuosi. Maassa kaksi miljoonaa lasta kaipaa apua taistelualueilla. Lisäksi maasta on paennut toiset kaksi miljoonaa lasta.

Pienimmille lapsille neljä vuotta jatkunut Syyrian sota on ainoa asia, jonka he tietävät.

Konflikti alkoi Syyriassa neljä vuotta sitten.

- Pienimmille lapsille konflikti on ainoa asia, jonka he tietävät. Nuorten osalta väkivalta ja kärsimys muovaavat jo heidän tulevaisuuttaan, muistuttaa UNICEFin pääjohtaja Anthony Lake.

Syyrian rajojen sisäpuolella elää tällä hetkellä 5,6 miljoonaa lasta. Heistä kaksi miljoonaa on vailla humanitaarista apua, jota ei voida toimittaa taistelujen takia.

Lisäksi maasta paenneita Syyrian lapsia on yhteensä kaksi miljoonaa. He ovat pääasiassa Libanonissa, Turkissa ja Jordaniassa. Vastaanottajamaiden lapset puolestaan kärsivät ylikuormittuneista terveydenhoito- ja koulutuspalveluista.

Yhteensä lähes 2,6 miljoonan syyrialaislapsen koulunkäynti on keskeytynyt.

- Kokonainen nuorten sukupolvi on vaarassa hävitä väkivallan kierteeseen, kun kriisissä alkaa viides vuosi. On myös vaara, että he välittävät kärsimänsä asiat seuraavalle sukupolvelle, Lake jatkaa.

Unicef: Nyt tekoja!

Kaoottisesta tilanteesta huolimatta lapset ja nuoret ovat osoittaneet suunnatonta rohkeutta ja päättäväisyyttä. UNICEFin ylläpitämällä verkkosivulla childrenofsyria.info on julkaistu sarja henkilökuvia. Niissä esiintyy muun muassa 16-vuotias Alaa, joka pakeni kotoaan Homsista ja jatkaa nyt omia opintojaan sekä opettaa samalla muita lapsia.

- Kaikista kärsimyksistä ja vääryyksistä huolimatta lapset rakentavat päättäväisinä parempaa elämää. Kun näemme tämän, miten me voimme olla yhtään vähemmän päättäväisiä heidän auttamisessaan? Kun tiedämme, että he eivät ole luovuttaneet, miten me voisimme luovuttaa? Lake kysyy.

UNICEF peräänkuuluttaa pitkäjänteisiä tekoja lasten ja nuorten auttamiseksi. He tarvitsevat riittävät taidot ja riittävän motivaation, jotta he voivat rakentaa tasapainoisen tulevaisuuden. UNICEFin mukaan avustustyössä pitäisi panostaa koulutukseen, psykososiaaliseen tukeen ja terveydenhoitoon.

 

Lue myös:

    Uusimmat