Mainos

Miljoonat jäivät sähköttä Keski-Euroopassa

Sähkökatkos pimensi laajoja alueita Saksasta ja Ranskasta aina Italiaa ja Espanjaa myöten. Katkon syyksi epäillään nopeasti kylmentyneen sään aiheuttamaa kulutuspiikkiä.

Eurooppalaiset sähköyhtiöt ovat selvittäneet syytä siihen, miksi miljoonat ihmiset jäivät ilman sähköä myöhään eilisiltana useissa maissa. Italian pääministeri Romano Prodi vaati mantereenlaajuisen valvonnan tehostamista, koska maat ovat riippuvaisia toisistaan sähkönsaannissa.

Pisimmillään reilun tunnin kestänyt sähkökatkos pimensi laajoja alueita Saksasta ja Ranskasta aina Italiaa ja Espanjaa myöten. Se vaikutti myös Euroopasta sähköä ostaviin Pohjois-Afrikan maihin, kuten Marokkoon.

Katkoksen syyksi otaksuttiin sään äkillisen kylmentymisen aiheuttamaa kulutuspiikkiä Koillis-Saksassa, mikä johti ketjureaktioon eri maiden sähköverkoissa kulutuksen ja tuotannon rajun epätasapainon takia.

Osasyynä häiriön syntymiseen saattoi olla myös se, että Emsjoella katkaistiin jännite 380 000 voltin linjasta laivaliikenteen takia, kertoi saksalainen energiayhtiö E.ON.

- Se tapahtui sekunneissa. -- Olimme hyvin lähellä koko Eurooppaa koskettavaa sähkökatkosta, sanoi ranskalaisen sähköyhtiön RTE:n edustaja Pierre Bonard.

Pelkästään Ranskassa ilman sähköä oli noin viisi miljoonaa ihmistä. Pariisissa ja sen lähiöissä vietettiin monin paikoin iltaa ilman sähköä. Ranskan sisäministeriö arvioi, että katkos oli pahin 30 vuoteen.

Sähköttä kärvisteltiin myös Saksassa, Belgiassa, Espanjassa ja Italiassa. Espanjassa sähkökatkoksia oli ennen muuta pääkaupungissa Madridissa sekä Barcelonan ja Valencian seuduilla.

Junien matka pysähtyi

Sähkökatkosten takia junaliikenne takkusi ja ihmisiä jäi loukkuun hisseihin. Pelkästään Saksassa satakunta junavuoroa oli myöhässä tai jäi kokonaan ajamatta.

- Katkokset näkyivät koko maassa, kertoi Deutsche Bahn -rautatieyhtiön edustaja Achim Strauss. Sekasorrolta selvittiin vain siksi, että myöhään lauantaina junaliikenne on suhteellisen vähäistä.

Kattavaa selvyyttä katkoksiin ei saatu vielä tänään. Belgiassa ja Ranskassa syyttävää sormea osoitettiin Saksasta sähköä johtaneeseen verkkoon, jossa jakelu keskeytyi myöhään illalla.

Italian pääministeri Prodi ehdotti, että Eurooppaan pitäisi perustaa sähkön jakelua valvova viranomainen.

- Me kaikki olemme riippuvaisia toisistamme, mutta emme voi auttaa toisiamme ilman yhteistä viranomaista, Prodi sanoi uutistoimisto Ansan haastattelussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.