Mainos

Miljoonasakot uhkaavat Selännettä

Jääkiekkoilija Teemu Selänteen rallikolarin käsittely alkoi tänään Ikaalisten käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaatii Selänteelle sakkorangaistusta liikenteen vaarantamisesta ja vaaran aiheuttamisesta. Selänteen sakko saattaisi nousta yli miljoonaan markkaan, jos hänet todetaan syylliseksi.

Selänne törmäsi 2.heinäkuuta 1999 ralliharjoituksissa Jääkiekkoliiton puheenjohtajan Kalervo Kummolan ohjaamaan autoon. Kummola loukkaantui onnettomuudessa. Harjoittelua seurannut kansanedustaja Kummola halusi poistua ja sopi Selänteen kanssa ajavansa tieosuuden läpi Selänteen ajon jälkeen. Selänteen piti odottaa kääntöpaikalla päätien risteyksessä Kummolan auton tuloa. Selänne kuitenkin unohti sopimuksen ja lähti ajamaan kovalla vauhdilla Kummolan autoa vastaan. Seurauksena oli törmäys mäennyppylällä. Kummola sai vakavia vammoja. Hänen autossaan olleet neljä ihmistä ja Selänteen kyydissä ollut henkilö loukkaantuivat lievästi.

Syyttäjä vaatii Selänteelle rangaistusta, sillä harjoituksella ei ollut viranomaisten lupaa. Syyttäjän mukaan myös turvajärjestelyt olivat puutteellisia, sillä paikalla ei ollut järjestysmiehiä eikä ensihoitajia. Lisäksi harjoituksessa käytetty tie ei ollut syyttäjän mielestä yksityistie, sillä se oli Ikaalisten kaupungin hoidossa.

Vakavia vammoja ja vahinkoja aiheuttavan yhteentörmäyksen mahdollisuus on harjoitusoloissa ollut erittäin suuri, syytäjä päättelee. Vaaran havaitseminen ei olisi edellyttänyt Selänteeltä muuta kuin hänen itsensä juuri tekemän sopimuksen pitämistä mielessä muutaman minuutin ajan, syyttäjä korosti.
-Selänne on törkeällä huolimattomuudellaan aiheuttanut Kummolalle ja tämän kyydissä olleille henkilöille sekä Selänteen kyydissä olleelle henkilölle vakavan hengen ja terveyden vaaran, syyttäjä arvioi.

Selänne itse ei ollut oikeudessa paikalla, sillä syyttäjä ei vaatinut hänen läsnäoloaan. Selännettä, samoin kuin kahta muuta syytettyä, ralliautoilija Pasi Hagströmiä ja Jouko Puhakkaa, edustavat näiden asianajajat. Selänne on kiistänyt syytteet, sillä hän luuli harjoituksen viranomaislupien ja turvajärjestelyjen olleen kunnossa. Ralliautoilijoiden asianajajien mukaan tiellä harjoitelleet kuljettajat uskoivat, että toiminta oli luvallista. Turvallisuusjärjestelytkin olivat riittävät, eivätkä sivulliset joutuneet vaaraan suljetulla tieosuudella. Selänteen asianajaja Erkki Viita arvioi päämiehensä unohduksen olleen inhimillinen erehdys.

Asianajaja vetoaa Suomi-kuvaan

Viita ei halunnut julkistaa päämiehensä tulo- ja omaisuustietoja vaan antoi niistä oikeudelle kirjallisen selvityksen. Oikeuden puheenjohtajan Tuula Virolaisen mukaan selvityksessä annetut tiedot ovat salaisia.

Selänteen tuloista on julkisuudessa esitetty monenlaisia arvioita. Hänen kerrotaan ansaitsevan kymmeniä miljoonia markkoja vuodessa. Tällöin kuukausitulotkin saattavat olla kolme-neljä miljoonaa markkaa. Koska päiväsakon rahamäärä on kuudeskymmenesosa kuukauden nettopalkasta, Selänteen päiväsakon rahamäärä voi nousta kymmeniin tuhansiin markkoihin. Parikymmentäkin päiväsakkoa saattaisi nostaa sakon yhteissumman yli miljoonan markan.

Viidan mielestä Selänteelle tulisi langettaa korkeintaan 20 000 markan sakko. Hän korosti Selänteen olleen esimerkillinen huippu-urheilija, joka on kirkastanut Suomi-kuvaa maailmalla ja käyttänyt varojaan hyväntekeväisyyteen. Viidan mukaan tapauksen saama kielteinen julkisuus on jo rangaissut Selännettä.

Käräjäoikeuden päätös julistetaan kansliatuomiona 2. kesäkuuta.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.