Mainos

Miljoonarokote ostettiin Suomeen kevein perustein

Pneumokokkirokote saatiin suomalaiseen rokoteohjelmaan perustelemalla sen vaikutuksia yhdysvaltalaistuloksilla. Rokotetta on yritetty sisällyttää ohjelmaan jo vuodesta 2001, mutta kustannusvaikuttavuusanalyysi on aina päätynyt miinukselle. Yhdysvaltojen tuloksen sisällyttäminen perusteluihin nosti laskelmat sille tasolle, että budjettiin saatiin viimein rokotteeseen tarvittava rahamäärä.

Yhdysvalloissa 2000-luvulta lähtien käytössä ollut pienten lasten rokote on supistanut taudinkiertoa kansassa, ja siten vähentänyt iäkkäiden ihmisten kuolemia. Euroopassa samoja tuloksia ei ole saatu. Suomessa tutkimus on kesken, ja tulokset selviävät vuonna 2012.

Silti rokote otettiin kansalliseen rokoteohjelmaan, ja ensimmäiset lapset rokotetaan huomenna.

Rokotteesta suuri hyöty lapsille

Suhteellisen kalliilta tuntuva pneumokokkirokote on hintansa väärti, jos se tehoaa edes puoliksi yhtä hyvin iäkkäisiin kuin Yhdysvalloissa. Rokotteet maksavat Suomelle vuodessa 9 miljoonaa euroa.

– Ei tämä niitä halvimpia rokotteita ole. Jos sillä ei todeta vaikutuksia ikääntyneille, kustannusvaikuttavuus on huonompi kuin budjetissa. Ei ohjelma ole nytkään täysin plussalle mene, vaan jotain se meille silti maksaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Hanna Nohynek.

MTV:n uutiset ei aamupäivällä tavoittanut rokotepäätöksestä tietävää Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiestä.

Rokotetutkija Nohynek pitää yhdysvaltalaistutkimuksen tuloksia erittäin luotettavina. Hän perustelee rokotteen ottamista rokoteohjelmaan sen vaikutuksilla pikkulapsiin:

– Jos sillä estetään lapsen kuolema ja monta sairaalaepisodia - ja varsinkin, jos epäsuora vaikutus on yhtä hyvä kuin Yhdysvalloissa, on rokotteesta huomattavaa hyötyä. Lapsia suojaamalla suojataan myös isoäiti.

Tutkija vakuuttaa, että rokotteesta on enemmän hyötyä kuin teoreettista haittaa. Pneumokokkirokote ostettiin lääkejätti GlaxoSmithKlinelta, joka on myös kohutun sikainfluenssarokote Pandemrixin valmistaja.

Pneumokokkirokotteen kustannuksista kertoi ensimmäisenä Aamulehti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.