Mainos

Miljoonaluokan keräyshuijauksesta vankeutta

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut kuolemansairaiden lasten nimissä rahaa keränneen Jari Arvi Antero Lepän kahdeksi vuodeksi ja seitsemäksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen muun muassa törkeästä petoksesta. Mies määrättiin myös liiketoimintakieltoon viideksi vuodeksi.

Toisen miehen syyte avunannosta törkeään petokseen hylättiin.

Jutussa langetettiin lisäksi kolmannelle miehelle 10 kuukauden ehdollinen vankeustuomio törkeästä kirjanpitorikoksesta. Myös hänet määrättiin viideksi vuodeksi liiketoimintakieltoon.

Vuosina 2003-2007 kerätyistä, lähes kahden miljoonan varoista, vain noin puolitoista prosenttia meni parantumattomasti sairaiden lasten viimeisen toiveen täyttämiseen. Tammikuussa käydyssä oikeudenkäynnissä 43-vuotias Leppä perusteli tätä yhdistyksen raskailla menoilla.

Käräjäoikeus katsoi päätöksessään, että Leppä on luonut yhdistyksiensä avulla menetelmän, jossa vetoamalla sairaisiin lapsiin ihmiset on saatu lahjoittamaan rahaa. Lahjoittajat saivat tukituotteeksi lehden tai enkelitaulun, joita myös käräjäoikeus piti vähäarvoisina.

Kihlakunnansyyttäjä Jaakko Tapala pitää tuomiota merkittävänä, sillä potentiaalisia uhreja tämän kaltaiselle toiminnalle on paljon. Lepän asianajaja, varatuomari Markku Vepsäläinen ei halunnut kommentoida käräjäoikeuden päätöstä tuoreeltaan.

Oikeus määräsi päätekijän maksamaan valtiolle rikoksella saamansa taloudellinen hyöty, yhteensä 1 708 469 euroa.

Juttu liittyi kuolemansairaiden lasten nimissä tehtyyn massiiviseen Make a Wish -keräyspetokseen.

MTV:n uutiset kertoi Make a Wish toive ry:n hämärästä varainhankinnasta ensimmäisen kerran jo vuonna 2002. Lisäksi 45 minuuttia -ohjelma on seurannut Jari Lepän hyväntekeväisyysbisneksiä useissa eri raporteissa.

Katso Johanna Tuurin juttu (Seitsemän uutiset 9.4.2009)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.