Mainos

Miljoona osoitti mieltään Istanbulissa

Turkin poliittinen ilmapiiri on kiristynyt presidentinvaalien yhteydessä. Seuraava äänestyskierros pidetään keskiviikkona.

Sadattuhannet ihmiset ovat osoittaneet Istanbulissa mieltään Turkin sekularistisen valtiojärjestyksen ja demokratian puolesta sekä hallitusta vastaan. Poliisi arvioi, että koolla olisi ollut jopa yli miljoona ihmistä, kertoi uutistoimisto AFP. Muiden viestimien mukaan liikkellä oli satojatuhansia ihmisiä.

Tuhansia poliiseja oli komennettu valvomaan Caglyanin aukiolle mielenosoitusta, jonka olivat kutsuneet kokoon sadat kansalaisjärjestöt.

Hallituksen arvostelijat pelkäävät, että pääministeri Recep Tayyip Erdoganin AKP-puolue haluaisi laajentaa islamin roolia maan politiikassa. Politiikka on Turkissa perinteisesti erotettu uskonnosta, ja AKP:kin on kiistänyt pyrkivänsä salakavalasti islamilaistamaan maata.

Huoli AKP:n todellisista aikeista on kasvanut sen tavoitellessa presidentin paikkaa ulkoministeri Abdullah Gülille. Puolueella on ennestään johtoasema hallituksessa ja parlamentissa. Gül vakuutti tänään, ettei hän aio luopua presidenttikilvasta armeijan arvostelusta huolimatta.

Presidentinvaaleja "huolestuneena" seuraava armeijan pääesikunta varoitti perjantaina puolustavansa tarvittaessa maan sekularistista hallintoa.

Perjantaina käytiin presidentinvaalien ensimmäinen kierros, mutta Gül ei tullut vielä valituksi. Parlamentin äänestyksessä Gülia äänesti 357 edustajaa, kun valintaan olisi tarvittu kahden kolmasosan enemmistö eli 367 edustajan tuki.

Seuraava äänestyskierros on määrä pitää keskiviikkona.

(MTV3-STT-DPA-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.