Mainos

Miksi vappuna on usein huono sää – vai onko?

Vapun säätä leimaa tilastojen mukaan suuri vaihtelu vuosien välillä.

Ihmisen säämuisti on lyhyt. Monelle vapusta on kuitenkin jäänyt mieleen myös kylmiä ja sateisia vappuaattoja ja vappupäivän piknikjuhlia. Millainen on vapun sää tilastojen valossa?

– Vapun sää ei ole aina huono. Suomen sää on vaihtelevaa ja niin myös vapun sää. Kevät on arvaamaton ja vapun aika on sellainen aika vuodesta, että voi olla vielä kylmää ja tulla kylmänpurkauksia tai voi olla jo lämmintä. Esimerkiksi Helsingin kohdalla meri voi viilentää säätä, toteaa meteorologi Asko Hutila Ilmatieteen laitoksen operatiivisesta ilmastopalvelusta.

Lämpötilojen vaihtelu vapun tienoilla on tilastojen mukaan suurta, aina talvisista pakkaslukemista kesäisiin, yli 20 asteen lämpötiloihin. Esimerkiksi vappuna 1998 Vantaalla Helsinki-Vantaan lentoasemalla mitattiin 23,5 astetta, kun samassa paikassa vuonna 2005 lämpötila oli vappupäivänä ylimmillään viiden asteen tienoilla, joinain vuosina öisin on ollut pakkasta. Helsingin Kaisaniemessä vuosina 1961-2000 vappupäivänä sateista on ollut 19 kertaa ja poutaista 21 kertaa. Sadekerroista viitenä on satanut räntää tai lunta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lämpötila on vappuna maan etelä- ja keskiosassa päivisin keskimäärin 10 ja 15 asteen välillä. Maan pohjoisosassa päivälämpötila on pääosin 5 ja 10 asteen välillä. Yöllä lämpötila laskee maan keski- ja pohjoisosassa vielä vapun aikaan tyypillisesti pakkasen puolelle, kun taas maan eteläosassa yölämpötila on tavallisesti asteen tai pari plussan puolella.

Mahdolliset vapun ajan sateet tulevat tilastojen mukaan etelässä tyypillisesti vetenä, mutta pohjoisessa myös räntä- ja lumisateet ovat tavanomaisia.

Ehjä lumipeite on vappuna tyypillisesti Oulun pohjoispuolelta Ilomantsiin ulottuvan linjan pohjoispuolella. Maan keskiosassa muutaman senttimetrin lumikerros ei ole epätavallista. Tänä vappuna yhtenäisen lumipeitteen raja on selvästi tavanomaista pohjoisempana eli Pellosta Koillismaalle ulottuvalla linjalla.

Viime vuonnakin vapun sää oli epävakainen ja melko viileä.

Lunta tullut vappuna etelässäkin

Etelässä lunta tai räntää sataa vappupäivänä keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan vuoden 1941 vappuna lunta oli Helsingissä peräti 27 senttimetriä. Luminen vappu pääkaupungissa oli myös vuonna 1956, kun aattoaamuna lunta oli maassa kolme senttimetriä. Vuonna 1957 lunta satoi taivaan täydeltä aattona ja vappupäivänä. Lumihiutaleita leijui Helsinki-Vantaalla 1999, Kaisaniemessä 1994, Itä-Helsingissä 2005 ja Kaakkois-Suomessa myös 2007. Vappupäivänä 2011 saatiin Helsingissä ja muualla Etelä-Suomessa lumikuuroja koleassa ilmassa.

Myös tänä vuonna vappupäivänä on tullut lumi- ja räntäsateita. 

Katso vapun paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.