Miksi vaalikoneiden tuloksissa on eroja? Mediatalot vastaavat

Vaalikoneita on yhä enemmän, mutta tulosten kirjavuus voi hämmentää äänestäjää. Miksi eri medioiden vaalikoneet oikein tarjoavat samalle ihmiselle niin erilaisia ehdokkaita?

- Erot johtuvat paljolti vaalikoneiden rakenne-eroista. Ylellä ja MTV3:lla on väittämät, joita käyttäjä arvioi, Hesarilla on kysymyksiä kiinteillä vastausvaihtoehdoilla, sanoo Helsingin Sanomien politiikan toimituksen esimies Marko Junkkari.

Myös Ylen ja MTV3:n vaalikoneiden välillä on huomattava tekninen ero. MTV3:n vaalikoneessa äänestäjä merkitsee kantansa vapaasti janalle, Ylen koneessa taas vaihtoehdoista rastien.

Lisäksi MTV3:n vaalikone päivittää ehdokkaita tarjolle kysymys kerrallaan, mikä sekin voi vaikuttaa vastaamiseen, huomauttaa MTV3 Uutisten uutispäällikkö Sami Ruokangas.

Esimerkiksi Ylen ja MTV3:n vaalikoneiden tulokset eivät teknisten erojen vuoksi ole suoraan vertailukelpoisia, katsoo useissa Ylen vaalikoneprojekteissa mukana ollut toimittaja Ville Korhonen.

Kaikesta ei kannata kysyä

Ruokangas korostaa, että myös vaalikoneiden sisällöllisissä painotuksissa on eroja. Lisäksi kaikki aiheet eivät vaalikoneen kysymyksiksi taivu.

- Kysymysten on eroteltava ehdokkaita.

Esimerkiksi tasa-arvokysymyksissä harva ilmoittaisi julkisesti kannattavansa epätasa-arvoa, Ruokangas sanoo.

Yleisön palaute ohjaa sekin vaalikoneiden toteutusta.

- Lukijat ovat aiemmin toivoneet vaalikoneestamme vakavaa, siis ettei ole huumorikysymyksiä, Junkkari kertoo.

MTV3:n vaalikoneen kysymyksistä on haluttu tehdä mahdollisimman helppotajuisia, sanoo Ruokangas. Korhonen taas sanoo, että Ylen vaalikoneesta on haluttu tehdä mahdollisimman laaja-alainen.

Saako ehdokas suositukseksi itsensä?

Eri vaalikoneiden tulosten vaihtelu voi olla ongelmallista sekä äänestäjän että ehdokkaan kannalta, Korhonen myöntää.

- Olisi kiinnostavaa tietää, saavatko ehdokkaat aina itsensä ykkösvaihtoehdoksi vaalikonetta täyttäessään.

Junkkarin mielestä vaalikoneiden erot pitää hyväksyä jo erilaisen toteutuksen takia.

- Olisi siis ihme, jos kaikki koneet ehdottaisivat samaa ehdokasta. Omissa kokeiluissa eri koneilla on kyllä tullut samansuuntaisia ehdokkaita.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat