Mainos

Miksi Turkissa tapahtuu vallankaappaus juuri nyt? Suomalaisasiantuntija: "Armeijan ja maan johdon välit olleet kireät"

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo, että juuri tulleet tiedot Turkista kertovat, että maassa on meneillään vallankaappaus tai ainakin vallankaappausyritys.

– Eli siellä käydään kamppailua puolustusvoimien eri osien lojaaliuudesta kahdelle kilpailevalle hallinnolle eli Turkin viralliselle hallinnolle ja valtaannousua yrittävälle armeijan upseereista koostuvalle ryhmälle.

Mutta miksi liikehdintä alkoi juuri nyt?

– Se on täysin epäselvää vielä, missä liikutaan, mutta yllättävän tehokkaasti tämä tilanne on lähtenyt liikkellee. Vakavasti otettava vallankaappausyritys ainakin.

–  Miksi juri nyt, niin se voi johtua siitä, että maan johtoa on ulkomailla ja presidentin olinpaikasta ei ole varmaa tietoa. Tilaisuus oli sen näköinen, että nyt oli hyvä toimia.

– Se pitempiaikainen asia on se, että Turkin armeija, joka pitää itseään Turkin sekulaarin demokratian varjelina niin sen suhde vallassa olevaan maltilliseen islamistipuolueeseen ei ole ollut helppo vaan siinä ollut jännitteitä ja turkissa on pyritty armeijan tietynlaiseen islamistamiseen ja se ei ole herättänyt siellä tyytyväisyyttä.

Mitä tästä nyt seuraa?

– Tyypillistä tällaselle tilanteelle on, että se voi kestää muutamankin päivän ennen kuin selviää, kuka johtaa Turkkia ja kuka vastaa turvalllisuudesta. Pahin skenaario on, jos päädytään kahden eli turvallisuuskoneiston osien väliseen kamppauilun. Tässä vaiheessa kaikki yhä spekulaatiota. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.