Miksi toisen matkapuhelinkeskustelu ärsyttää?

Yhdysvaltalaistutkijat uskovat löytäneensä vastauksen kysymykseen, miksi esimerkiksi liikennevälineessä kuultu ulkopuolisen matkapuhelinkeskustelu käy hermoille. Miksi kännykkään puhuminen ärsyttää mutta kokonaan kuultu keskustelu välttämättä ei?

Cornell Universityn tutkijat ovat huomanneet, että työpaikalla, junassa, bussissa tai muussa julkisessa tilassa puhuttu matkapuhelu vetää huomion osakseen juuri siitä syystä, että keskustelu on puolinainen; ulkopuolinen kuulee vain toisen osapuolen osuuden keskustelusta.

- Ihminen ei pysty sulkemaan keskustelua tietoisuudestaan niin hyvin, jos hän kuuntelee vain keskustelun puolikasta kuin jos hän kuulisi koko keskustelun, sanoo yksi tutkimuksen tekijöistä, Lauren Eberson.

Tutkimus julkaistaan Psychological Science -lehdessä.

- Ihmisiä siis ärsyttää se, että keskustelua ei voi olla seuraamatta, Eberson sanoo.

Hänen mukaansa puolikaskeskustelussa ulkopuolinen pyrkii keksimään toisen keskustelijan sanomiset ja ennustamaan keskustelun jatkon.

Maailmassa arvellaan olevan 4,6 miljardia matkapuhelinta eli keskimäärin puhelin kahdelle kolmesta maapallon asukkaasta. Jo siitä voi päätellä, että maailmassa ei välttämättä ole enää valtavasti matkapuhelimettomia kolkkia.

Eberson ja hänen tutkijakollegansa Michael Goldstein teettivät keskittymisharjoituksia 41 opiskelijalla. Harjoituksissa tehtiin enemmän virheitä, jos taustalla oli matkapuhelimeen puhuja kuin jos kuultavissa oli kahden ihmisen keskustelu. Siitä seuraa esimerkiksi se, että autolla ajaja altistuu tekemään enemmän virheitä, jos hänen matkustajansa puhuu puhelimeen.

(MTV3 - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat