Mainos

Miksi tarvitsemme matalapaineita?

Syksy on Suomessa usein harmaa ja sateinen matalapaineiden takia. Matalapaineilla on kuitenkin tärkeä tehtävä maapallolla: ne tasoittavat lämpötilaeroja pohjoisen ja etelän välillä ja levittävät sateita mantereiden ylle.

Syksyisin matalapaineita kulkee Suomen yli säännöllisesti. Ne tuovat mukanaan pilvisyyttä, sateita, tuulia ja henkäyksen lämmintä ilmaa. Harmaa sää ei ole aina kovin miellyttävää, mutta matalapaineet ovat välttämättömiä maapallolla kokonaisuuden kannalta.

– Matalapaineet kuljettavat pohjoiseen lämmintä ilmaa, jotta täällä ei olisi liian kylmä ja päiväntasaajalle kylmempää ilmaa, jotta siellä ei olisi liian kuuma. Matalapaineet tuovat tietysti mukanaan myös luonnolle välttämättömiä sateita ja vaihtelua säähän, sanoo MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Talvella matalapaineiden reitit siirtyvät Euroopassa etelämmäs Välimerelle asti. Lämpötilaerojen tasoittamiseksi matalapaineita on oltava liikkeellä molemmilla pallonpuoliskoilla koko ajan.

Viimeisen puolen vuoden aikana Pohjois-Euroopassa on ollut matalapaineita keskimääräistä enemmän. Suomessakin sateet ovat aiheuttaneet pahoja tulvia ja vuodesta on tulossa paikoin ennätyssateinen.

Katso video - meteorologi Aleksi Jokela kertoo matalapaineiden merkityksestä, määristä ja reiteistä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.