Miksi taifuunit moukaroivat usein juuri Filippiinejä?

Filippiinien seutu on maailman herkintä aluetta trooppisille pyörremyrskyille.

Taifuunit ja trooppiset myrskyt osuvat usein Filippiineille. Keskimäärin 20 trooppista systeemiä kulkee alueen yli vuosittain. Osa näistä on voimakkaita taifuuneja, kuten nyt riehunut Haiyan.

Trooppiset myrskyt syntyvät päiväntasaajan molemmin puolin pasaatituulten vyöhykkeelle lämpimällä merellä.

- Pasaatituulet puhaltavat idästä länteen ja synnyttävät lämpimän veden virtauksen. Tähän virtaukseen muodostuu trooppisia kuurosateita, jotka ryhmittyvät valtamerta ylittäessään matalapaineiksi ja voimistuvat joskus aina taifuuneiksi asti, sanoo MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta.

Pasaatituulet syntyvät maapallon pyörimisestä ja maapallon pyörimistä tarvitaan myös matalapaineiden muodostumiseen.

- Ilman maapallon pyörimisestä johtuvaa coriolisvoimaa ilma virtaisi suoraan matalapaineen keskustaan ja täyttäisi sen. Näin käy päiväntasaajalla, missä trooppisia pyörremyrskyjä ei esiinnykään.

Myrskyt usein ensimmäisenä Filippiineille

Filippiinien sijainti hieman päiväntasaajan pohjoispuolella Tyynenmeren länsilaidalla sekä pasaatituulet tekevät alueesta alttiin rajuille myrskyille. Filippiinit on usein ensimmäinen paikka, mihin myrskyt iskevät.

- Indonesiassa myrskyjä ei ole niin paljon, koska se on liian lähellä päiväntasaajaa. Kiinaan ja Vietnamiin saapuvat myrskyt joutuvat puolestaan ensin ylittämään Filippiinien ja Taiwanin muodostaman esteen, sanoo Pekka Pouta.

Filippiineille nyt iskeytynyt supertaifuuni Haiyan on yksi maailman kaikkien aikojen voimakkaimmista myrskyistä.

Viime vuoden joulukuussa Filippiineillä riehunut taifuuni Bopha oli vuoden 2012 voimakkain myrsky maailmassa ja jätti jälkeensä noin 1900 kuollutta tai kateissa olevaa. Tänä vuonna Filippiineille on iskenyt jo 24 trooppista myrskyä tai taifuunia eli keskimääräistä enemmän.

Haiyan etenee viikonloppuna kohti Vietnamia ja Laosia.

Suomen ja maailman säätietoja MTV:n sääsivustolla.

Katso videolta, miten taifuunit kehittyvät ja miksi niitä on niin paljon Filippiineillä.

Lue myös:

    Uusimmat