Mainos

Miksi Soini ja Niinistö vetoavat nuoriin?

Nuoret paljastuvat konservatiivisiksi Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssin järjestämissä nuorisovaaleissa. Nuoret äänestäisivät toiselle kierrokselle Sauli Niinistön 36,1 prosentin ja Timo Soinin 20,3 prosentin kannatuksella.

Åbo Akademin politiikan tutkijan Kimmo Grönlundin mukaan Soinin suuri kannatus on nuorisovaalien suurin yllätys.

– Soini on lupsakka ja hauska ehdokas, joka osaa antaa itsestään humoristisen kuvan TV:ssä. Se puree nuoriin, Grönlund sanoo.

Nuorten äänestämisessä näkyy Grönlundin mukaan vahvasti kodin ja vanhempien arvojen vaikutus. Jos he ovat nähneet tai kuulleet vanhempiensa äänestäneen perussuomalaisia eduskuntavaaleissa, saattaa suosio heijastua myös omiin mielipiteisiin.

Niinistön kannatuslukemat selittyvät Grönlundin mielestä Niinistön yleisellä gallupkuninkuudella: Nuoretkin lukevat vaaligallupeja ja seuraavat väittelyitä, joilla on suuri vaikutus äänestyskantoihin.

Vihreät napannut vasemmiston roolin nuorten mielissä

Nuorisovaaleissa ovat perinteisesti menestyneet kokoomus ja vihreät, kun taas vasemmistoliiton ja sdp:n suosio on madellut alamaissa jo vuosikymmenten ajan. Grönlundin mukaan työväenpuolueet olivat viimeksi nuorten suosiossa 1970-luvulla.

– Kun nuorisovaaleissa äänestävistä nuorista valtaosa asuu vielä kotona, toimeentulokysymykset eivät nouse niin pinnalle. Vihreät taas on perinteisesti ollut opiskelijoiden puolue, ja vihreät on jossakin määrin onnistunut nappaamaan vasemmistolta roolin vähävaraisten edustajana, Grönlund arvelee.

Paavo Arhinmäki menestyi nuorisovaaleissa 7,9 prosentin kannatuksellaan esimerkiksi Paavo Väyrystä paremmin – Väyrystä äänestäisi nuorista 7,4 prosenttia. Koko kansan gallupeissa Väyrynen on kuitenkin pitkällä Arhinmäen edellä. Tässä näkyy Grönlundin mielestä jo eduskuntavaaleista tuttu ilmiö: Arhinmäen suosio on etenkin nuorten keskuudessa suurempi kuin koko puolueen.

 • Näin nuoret äänestäisivät ensimmäisellä kierroksella
 • Sauli Niinistö 36,1 %
 • Timo Soini 20,3 %
 • Pekka Haavisto 16,2 %
 • Paavo Arhinmäki 7,9 %
 • Paavo Väyrynen 7,4 %
 • Paavo Lipponen 5,3 %
 • Eva Biaudet 4,5 %
 • Sari Essayah 2,4 %

Nuoret naiset Haaviston takana?

Presidenttikandidaateilla ei ole enää paljon aikaa napata äänestysikäisten nuorten ääniä. Jäljellä on kaksi suurta tv-tenttiä, joissa ehdokkaiden ei Grönlundin mukaan kannata tehdä suuria uusia avauksia.

Pitkän ajan kuluessa rakennettuja kampanjaimagoja ei liikaa kannata horjuttaa viime metreillä – korkeintaan voi korostaa linjaeroja kilpailijoihin.

MTV3:n vaaligallupin mukaan koko väestön tasolla naiset ovat linnoittautuneet Haaviston ja miehet Soinin taakse. Grönlund arvelee, että Haavisto keräsi myös nuorisovaaleissa naisten äänet. Hän nousi kolmossijalle 16, 2 prosentin kannatuksella.

Nuorisovaaleissa oli mukana 650 koulua. Äänioikeutetuista 63,5 prosenttia oli yläkoululaisia, 33 prosenttia lukiolaisia ja 10 prosenttia ammatillisten oppilaitosten opiskelijoita.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.