Mainos

Miksi Sarkozy hävisi presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen?

Maanpuolustuskorkeakoulun Strategian laitoksen erikoistutkija Tommi Koivulan mielestä Ranskan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen tulos oli istuvan presidentin, Nicolas Sarkozyn kannalta harmillinen.

– Paljon oli odotettua, koska toiselle kierrokselle pääsivät odotetut ehdokkaat. Sarkozyn kannalta on vähän harmillista ja hankalaakin, ettei hän voittanut ensimmäistä kierrosta. Hän joutuu jälkijunassa lähtemään toisen kierroksen kaksiviikkoiseen kampanjointiin, Koivula sanoi aamun Huomenta Suomessa.

Sosialistien presidenttiehdokas Francois Hollande sai yli 28,5 prosenttia äänistä, kun Sarkozy keräsi noin 27,1 prosenttia.

Koivulan mukaan Sarkozyn nykytilanne on hankala talouskriisin hoitamisen sekä hänen henkilökohtaisen johtamisotteensa takia.

– Sarkozy on joutunut toimimaan haastavassa ympäristössä ja vastoinkäymisiä on tullut ihan talouskriisin takia. Mutta häntä on myös kritisoitu henkilökohtaisen johtamisotteen takia. Hän on osoittautunut hyvin kiistanalaiseksi johtajaksi.

– Hän on näyttäytynyt aika paljon esimerkiksi miljardööriystäviensä kanssa. Elämäntapa on ollut sellainen, että se on ollut hieman ristiriidassa hänen poliittisten viestien kanssa, mitä on pyrkinyt lähettämään kansalle. Johtanut tunteisiin, ettei Sarkozy edusta sitä, mitä on sanonut edustavansa.

Hollanden Koivula näkee nimenomaan edustavan vaihtoehtoa, toisentyyppistä johtajaa, joka on vaatimattomampi ja kansanomaisempi.

– Nämä on oikeastaan vuonna 2008 alkaneen talouskriisin jälkeen ensimmäiset suuret EU-jäsenvaltion vaalit. Tässä voidaan ehkä yrittää haistella yleisempiäkin tuntemuksia eurooppalaisilla äänestyskentillä. Jos Hollande voittaa, aika paljon hänen voitostaan saattaa mennä sen piikkiin, että hän jotenkin haluaisi uudelleen arvioittaa sitä tapaa, jolla tätä talouskriisiä on pyritty ratkaisemaan.

(MTV3)

Katso erikoistutkija Tommi Koivulan haastattelu: (Huomenta Suomi 23.4.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.