Miksi Saarikon pyytämää Uniper-kokousta ei kutsuttu koolle? Näin Marin kommentoi

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo käyttäneensä lomansa aikana useita päiviä Fortumiin ja Uniperiin liittyvien kysymysten äärellä.

Uutissuomalainen kertoi tänään, että valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ehdotti heinäkuussa talouspoliittisen ministerivaliokunnan kokousta Uniper-sopimuksen vuoksi, mutta pääministeri Sanna Marin (sd.) ei kokousta koolle kutsunut.

Uutissuomalaisen mukaan Saarikko tiedusteli kokouksen järjestämisen mahdollisuutta epävirallisesti. 

MTV Uutiset pyysi pääministeri Marinia kommentoimaan Uutissuomalaisen tietoja. 

– Olen käyttänyt useita päiviä heinäkuussa lomani aikana Fortumiin ja Uniperiin liittyvien kysymysten äärellä. Yhtiöomistusten tilannetta on käyty läpi talouspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksessa 28.6. ja ministereille on toimitettu kesällä useaan otteeseen informaatiota asiasta. Lisäksi omistajaohjausosasto on käynyt asiaa muutoin läpi avainministerien kanssa, Marin vastasi MTV Uutisille tekstiviestitse avustajansa välityksellä.

Tiesikö hallitus etukäteen kahdeksan miljardin rahoituksesta Uniperille, Tytti Tuppurainen? 6:01
Tiesikö hallitus etukäteen kahdeksan miljardin rahoituksesta Uniperille, Tytti Tuppuraiselta kysyttiin heinäkuun puolivälissä.

Saarikko haki tietoa muuta kautta

Saarikko kertoo Uutissuomalaiselle, että hän päätyi hakemaan tietoa Uniper-tilanteesta valtion omistajaohjausyksiköltä. Tuolloin hän sai riittävät tiedot neuvottelujen etenemisestä.

– Koska pääministeri ei päätynyt kutsumaan kokousta kasvotusten koolle (Fortumin ja Uniperin) neuvotteluvaiheessa, pyysin kaksi erillistä informaatiokokousta omistajaohjauksen vastuuvirkamieheltä minulle ja valtiovarainministeriön virkajohdolle, jotta saimme käsityksen tilanteesta, Saarikko kommentoi Uutissuomalaiselle.

Marinin mukaan Saarikko on ilmaissut saaneensa omistajaohjausosastolta riittävästi tietoa. Marinin vastauksessa ei oteta suoraan kantaa siihen, miksi kokousta ei kutsuttu koolle Saarikon ehdottamana.

– Ministeri Saarikko on kertonut, että omistajaohjausosastolta saatu informaatio on ollut tuossa tilanteessa riittävää. Itse olen keskustellut omistajaohjausministeri Tuppuraisen kanssa tilanteesta sen eri vaiheissa ja olen myös ollut yhteydessä Saksan liittokansleriin 9.7. ja 21.7. Hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan kokous on pidetty kirjallisella menettelyllä 21.7. kun päätösesitys on ollut olemassa, Marin vastasi MTV Uutisille tekstiviestitse avustajansa välityksellä.

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kommentoi Twitterissä, että talouspoliittista ministerivaliokuntaa on informoitu Uniper-asiassa kattavasti.

Tuppuraisen mukaan ministerivaliokunta on saanut asiasta muistion 4., 12. ja 19. heinäkuuta, ja informaatiota on annettu myös suullisesti.

Lue myös:

    Uusimmat