Miksi rannikolla ei ukkosta ja miksi ukkoset ovat niin paikallisia?

Sade- ja ukkoskuurot ovat usein hyvin paikallisia. Kesän alussa ukkostaa todennäköisemmin sisämaassa kuin rannikolla viileän meren takia.

Ukkosista ja sadekuuroista varoitellaan alueellisesti. Usein ne jäävät kuitenkin hyvin paikallisiksi.

– Keskikesällä sateet ovat yleensä kuurotyyppisiä, harvoin jatkuvia. Kuurot voivat pienimmillään sataa yksittäisistä pilvistä, joiden halkaisija on vain muutama kilometri. Esimerkiksi Tampereen keskustassa voi sataa kerralla kuukaudenkin sademäärä, kun taas muutamien kilometrien päässä Pirkkalassa aurinko paistaa ja sateista ei ole tietoakaan, toteaa MTV3:n meteorologi Markus Mäntykannas.

Jollakin paikkakunnalla saattaa koko kesänä olla vain muutama ukkospäivä, kun taas naapuripaikkakunnalla niitä voi kertyä yli kymmenenkin.

Rannikoilla ukkostanut sisämaata vähemmän

Lämpimät ja kosteat ilmat saapuvat meille usein etelästä tai kaakosta. Myös sade- ja ukkoskuurot kulkevat yleensä ilmavirtausten suuntaisesti. Iltapäivällä kesäaurinko lämmittää voimakkaasti mannerta ja lämmin ilma nousee ylös muodostaen pilviä, kuuroja ja ukkosia sisämaahan.

Monesti rannikoilla säästytään kesän alussa kovimmilta ukkosilta. Yksi syy on viileä meri, jonka yllä ukkoset heikkenevät nopeasti. Myös suurilla järvillä tapahtuu samoin.

– Ukkoset eivät viihdy kylmän alustan päällä. Näin käy yleensä aina erityisesti touko- ja kesäkuussa. Viron puolella voimakkaasti ukkostavat ja satavat kuurot alkavat heiketä Suomenlahdella ja usein esimerkiksi pääkaupunkiseutu on saanut niistä osakseen vain pilven jäänteet, muutaman hassun ukkosenjyrähdyksen ja sadepisaran, sanoo Markus Mäntykannas.

Poikkeus sääntöön on, että myöhään illalla, yöllä ja aikaisin aamulla kylmä meri ei rajoita niin paljoa ukkosten saapumista. Tämän vuoksi rannikoilla ja merellä alkukesän ukkoset havaitaan herkemmin myöhään illalla tai yöllä.

Manner saattaa olla alkukesällä jopa 15 astetta merenpintaa lämpimämpi. Tilanne alkaa tasoittua loppukesällä, kun meri lämpenee. Tällöin se saattaa jopa voimistaa ukkosia ja sateita.

– Yleensä sisämaassa suurimmat sademäärät kertyvät kesä- ja heinäkuussa, mutta rannikoilla vasta elo- ja syyskuussa. Loppukesällä myös ukkostaa herkemmin rannikoilla ja merellä eli tilanne on päinvastainen alkukesään nähden: meri on lämmin ja manner viileämpi. Tästä sateet ja ukkoset saavat lisäpotkua.

MTV3:n sääsivustolla ovat muun muassa sadetutka ja paikkakuntakohtaiset ennusteet.

Lue myös:

    Uusimmat