Miksi Puumala on niin kuuma paikka?

Helteet jatkuvat Suomessa Ilmatieteen laitoksen mukaan vielä ainakin ensi viikon. Tuolloin voi syntyä myös kesän uusi lämpöennätys, sillä ennusteiden mukaan mittari kohoaa monessa paikassa reippaasti yli 30 asteen.

Esimerkiksi Puumalassa Etelä-Savossa mitattiin eilen 32,8 astetta. Meteorologi Henriikka Simola Ilmatieteenlaitokselta kertoo Puumalan olevan yksi niistä mittauspaikoista, joissa usein mitataan korkeita lämpötiloja.

- Puumala sattuu olemaan sopivassa paikassa tuossa Etelä-Saimaalla. Siinä on paljon järviä ympärillä. Kun järvet ovat lämpimiä, niin yölämpötila ei pääse laskemaan kovin alas. Silloin myös päivälämpötila nousee helpommin korkeammaksi.

Puumalan lämpötiloihin vaikuttaa myös se, ettei sen lähellä ole suurta merialuetta.

- Karjalan kannaskin tulee vielä Puumalasta kaakkoon eli se tekee siitä vielä mantereisemman, Simola kertoo.

Pouta: Järvet eivät nosta lämpötilaa

Meteorologi Pekka Pouta on Simolan kanssa eri mieltä siitä, että järvet vaikuttaisivat ennätyksellisiin hellelukemiin.

- Ehkä Puumalassa on vain niin lämminsydämisiä ihmisiä, ja siksi siellä rikotaan ennätyksiä, Pouta vitsailee.

Totta on Poudan mukaan se, että järvet pitävät keskilämpötilaa korkealla, mutta eivät ne ylimpään lämpötilaan vaikuta. Helle-ennätykset eivät siis suoraan johdu järvien läheisyydestä.

Pouta kertoo, että Suomen pisin yhtämittainen, yli 25:n asteen hellejakso on kestänyt 22 päivää. Ennätys meni rikki vuonna 2003.

- Eniten hellepäiviä kesässä on joskus ollut neljäkymmentä, Pouta lisää.

Helleaalto on tuonut moneen paikkaan myös rajuja ukkoskuuroja. Suomessa havaittiin eilen Ilmatieteen laitoksen mukaan yhteensä 4 600 salamaa. Se on kesän toiseksi suurin määrä.

Rajuimpia ukkoset olivat Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

(MTV3)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat