Miksi nukumme? Tutkijat selvittivät syyn

Science-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkkailtiin hiirten aivotoimintaa unen aikana. Löydökset viittaavat siihen, että uni puhdistaa aivot päivän aikana kertyneestä roskasta.

Tutkijat uskovat, että uni poistaa aivoista harmillisia myrkkyjä, joiden uskotaan aiheuttavan aivojen toimintahäiriöitä, kuten Alzheimerin tautia. Unen virkistävä ominaisuus syntyy siitä, että se hävittää aivoista sivutuotteet, jotka kerääntyvät valveillaoloaikana.

Kehon imunestejärjestelmä poistaa solujätettä muualta kehosta myös päivän aikana, mutta aivot eivät toimi samalla tavalla. Uuden teknologian avulla tutkijat pystyivät selvittämään tarkalleen, miten hiirten aivot hävittävät jätettä. Kävi ilmi, että aivoilla on oma järjestelmänsä, jonka toiminta eroaa imunestejärjestelmästä. Aivojen järjestelmä pumppaa jätettä verenkiertoon, kunnes se saavuttaa maksan.

Koska hiirten aivot olivat unessa kymmenen kertaa aktiivisemmat kuin valveillaoloaikana, tutkijat päättelivät, että järjestelmä toimii nimenomaan hiiren nukkuessa. Tämä taas johtuu siitä, että jätteenpoisto vaatii aivoilta paljon energiaa. Päivällä energiaa ei ole käytettävissä, sillä aivoja käytetään jatkuvasti muihin tehtäviin. Aivoilla on käytössään rajallinen kapasiteetti, joten sen toiminta jakautuu kahtia: Joko aivot ovat hereillä ja tietoiset tai unessa ja siivouspuuhissa.

Häiriö jätteenpoistossa johtaa aivosairauteen

Tutkimuksesta kävi myös ilmi, että aivosolut kutistuvat unen aikana 60 prosenttia, mikä luo paljon tilaa jätteenpoistolle. Mikäli jätteenpoisto ei toimi, aivoihin kerääntyy myrkyllisiä proteiineja, jotka ovat yhteydessä melkein jokaiseen rappeuttavaan aivosairauteen.

Tutkijat ovat luottavaisia sen suhteen, että tutkimus antaa uusia eväitä esimerkiksi Alzheimerin taudin hoitoon. Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että tutkimus toteutettiin hiirillä, eikä ole varmaa, ovatko tulokset samat ihmisissä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat