Miksi Nokian tuloksen pitäisi kiinnostaa?

Matkapuhelinjätti Nokia julkisti tänään tuloksensa toiselta vuosineljännekseltä eli kvartaalilta. Tulos sai perinteisesti valtavan mediahuomion Suomessa, vaikka yhtiö siirtää tuotantoaan yhä enemmän ulkomaille.

Mikä Nokian merkitys Suomelle enää edes on? Valtava, sanovat talouden asiantuntijat.

- Nokian menestys on Suomelle ennen kaikkea imagokysymys. Se kertoo, että Suomi on hyvä kotipaikka muillekin korkean teknologian yrityksille. Jos Nokialla menee hyvin, myös Suomella ja suomalaisilla menee hyvin, sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusjohtaja Pekka Ylä-Anttila.

- Nokian merkitys on ennen kaikkea henkinen. Me olemme osa Nokialandiaa ja suomalaiset mieltävät yhtiön erittäin tärkeäksi asiaksi, vahvistaa Nordean pääekonomisti Martti Nyberg.

Ei pelkkä imagotekijä

Vaikka Nokian taloudellinen merkitys Suomen kansantalouteen on laskenut roimasti 1990-luvun ja 2000-luvun taitteesta, ei siitä millään lailla merkityksetön ole tullut. Parhaimmillaan Nokian osuus esimerkiksi Suomen bruttokansantuotteesta on ollut huimat neljä prosenttia, nyt se on puolentoista prosentin paikkeilla.

- Nokia on silti verrattomasti Suomen suurin yritys. Sen osuus Suomen koko viennistä on edelleen 15 prosenttia, siis saman verran kuin koko Suomen metsäteollisuudella, Ylä-Anttila vertaa.

Vaikka Nokia on siirtänyt teollisuustuotantoaan ulkomaille, on Suomessa alueita, joille Nokian menestyksellä on suora merkitys. Nokian tehdaskaupungissa Salossa 20 prosenttia kunnan budjetista tulee Nokialta yhtiön ja sen työntekijöiden verotulojen kautta.

- Vaikka Salo on erityisen riippuvainen yhtiöstä, on Nokian vaikutus koko julkiseen talouteen dramaattinen. Parhaimmillaan se on nimittäin maksanut viidenneksen kaikista Suomessa maksetuista yritysverotuloista. Yhtiön huono tulos saattaa pienentää verokertymää sadoilla miljoonilla euroilla, Ylä-Anttila sanoo.

Verotulomäärän heilahtelu taas näkyy suomalaiselle esimerkiksi karsittuina palveluina tai valtion velanoton kasvuna.

- Lisäksi Nokia on viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana työllistänyt 20-30 000 suomalaista, muistuttaa OP-Pohjolan ekonomisti Timo Hirvonen.

Piensijoittavat suosivat Nokiaa

Innokkaimmin Nokian osavuosikatsauksia odottavat tietysti yhtiön osakkeita omistavat. Monella suomalaisella piensijoittajalla Nokia on oman osakesalkun pohja.

- Nokian kangertelu viime aikoina on tietysti vaikuttanut ihmisten omaisuuteen. Jos on menettänyt puolet sijoitustensa arvosta, kyllä se tuntuu, Ylä-Anttila sanoo.

- Nokian osakekurssi on tällä hetkellä hyvin alhainen, sillä suvantovaiheita yhtiöille vain tulee. Nyt onkin hyvä oston paikka, koska jokainen yhtiö pyrkii parempaan tulokseen ja sitä kautta parempaan kurssiin, OP-Pohjolan Hirvonen kuvaa.

Asiantuntijat kuitenkin muistuttavat, etteivät suomalaiset piensijoittajat yleensä tavoittele pikavoittoja osakekaupalla. Kun kärsivällisesti odottaa, eivät neljännesvuosien heilahtelut aiheuta paniikkia.

- Suurin osa ostaa ja pitää osakkeet loppuelämänsä. Kun niitä säästöjä tulee, niiden päällä istutaan yleensä aika pitkään, Nordean Nyberg sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat