Mainos

Miksi Nobelin saajat osattiin ennustaa tarkasti etukäteen?

Kohdalleen osuneet arvaukset tämänvuotisista Nobel-palkinnon saajista ovat nostattaneet suurta kohua. Ennustuksen tehneet toimittajat Ruotsissa ja Norjassa kiistävät kuitenkin kiivaasti saaneensa tiedon voittajista etukäteen.

Yllättävimmät nimet tänä vuonna olivat rauhanpalkinnon saaja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja kirjallisuuden Nobelin voittanut saksalainen Herta Müller.

Kun Norjan Nobel-komitean pääsihteeri luki Obaman nimen perjantaina, löi hän paikalla olleen yleisön ällikällä. Kaikkia valinta ei kuitenkaan yllättänyt, sillä jo hyvissä ajoin Norjan kaupallinen televisio TV2 oli veikannut Obamaa todennäköiseksi voittajaksi.

-En ollut sataprosenttisen varma, mutta minulle Obama oli kaikkein loogisin valinta. Olen yllättynyt, että muut yllättyivät, kertoo toimittaja Gerhard Helskog.

Helskog vakuuttaa, ettei Obaman nimeä vuodettu hänelle. Myös Norjan Nobel-komitea kiistää tietovuodot.

NRK paras ennustaja

Vakuuttavimmat ansiot ennustuksissa viime vuosilta on Norjan yleisradiolla NRK:lla. Se onnistui arvaamaan siihen asti tuntemattomuudessa pysytelleet Shirin Ebadin ja Wangari Maathain, joille myönnettiin rauhanpalkinto vuosina 2003 ja 2004.

Viime vuonna NRK:n toimittaja odotteli presidentti Martti Ahtisaaren kotiovella jo ennen kuin palkinto julkistettiin. Tieto Ahtisaaren palkitsemisesta tuli hyvissä ajoin ennakkoon myös STT:lle Norjan uutistoimiston NTB:n kautta.

Ruotsissa erityisesti kirjallisuuden Nobel on herättänyt samankaltaisia epäilyjä. Dagens Nyheter -lehti onnistui jo viime vuonna ennustamaan, että palkinto menee ranskalaiselle Jean-Marie Gustave Le Cleziolle. Tänä vuonna se osui naulankantaan omistamalla vain päivää ennen palkintojenjakoa kulttuuriosastonsa etusivun Herta Müllerille.

Myös toimittaja Maria Schottenius kiistää, että nimi olisi vuodettu hänelle.

-Ei, jos meille olisi vuodettu se, emme olisi julkaisseet juttua niin suurella. Vuotoja on käsiteltävä tahdikkaasti, hän toteaa.

Myös vedonlyöjät tuntuvat olevan muita paremmin selvillä Nobel-voittajista. Sekä Obaman että Müllerin todennäköisyydet nousivat huimasti, ja Obaman kohdalla yksi suurimmista vedonlyöntisivustoista keskeytti pelaamisen vain muutamaa tuntia ennen perjantain H-hetkeä.

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.