Mainos

Miksi muuntohuumeiden kauppaa ei saada kuriin?

Erityisesti muuntohuumeet ovat saamassa jalansijaa Suomessa.

Poliisiammattikorkeakoulun tuoreessa tutkimuksessa asiantuntijat arvioivat lisäksi myös kokaiinin, kannabiksen ja lääkkeiden väärinkäytön lisääntyvän lähivuosina. Muuntohuumeet ovat visainen vyyhti - ne eivät ole edes luokiteltu huumeiksi, kun ne ovat jo huumausainekäytössä.

– Kysymys on siitä, että erilaiset nerokkaat kemistit kehittävät kaikenlaisia yhdistelmiä, jotka eivät ole vielä luokiteltu huumausaineiksi eikä edes lääkeaineiksi. Niihin ei voida siis lailla vaikuttaa, vaikka ne olisivat vaarallisia aineita. Kun niitä löytyy, niitä joudutaan luovuttamaan jopa takasin näille haltijoilleen, sanoo KRP:n erikoistutkija Tuija Hietaniemi.

Muuntohuumeista eli niin sanotuista design-huumeista ei siis voi saada samanlaisia tuomioita kuin huumeeksi luokitelluista aineista - välillä tuomioita ei jaella niistä ollenkaan.

– Nämä ovat kuitenkin terveydellisesti hyvinkin vaarallisia aineita. Niiden sisältämistä aineista tai erilaisista yhteisvaikutuksista kun ei aina tiedetä, Hietaniemi sanoo.

KRP:n mukaan alkoholi tuo Suomessa oman lisänsä huumeiden käyttöön.

– Suomessa erilaisten huumaavien lääkkeiden sekakäyttö on melko yleistä. Kun siihen tuodaan vielä alkoholi, niin erilaisten aineiden sotkeminen on vaarallista. Hengenvaarallisia ja hengen vieneitäkin tilanteita on ollut, Hietaniemi kertoo.

Tutkimuksen mukaan huumeiden käyttö ja järjestäytynyt huumekauppa ovat yleistymässä Suomessa. Miksi huumekauppaa ei sitten saada kuriin?

Hietaniemen mukaan tilanteeseen pyritään vaikuttamaan, mutta keinot ovat nykymaailmassa ja internetin aikakaudella melko ohuet.

– Me kuitenkin elämme liikkuvassa maailmassa, johon vapaa liikkuvuus tuo omat hankaluutensa. Kaikkien tällaisten ilmiöiden torjuminen edellyttäisi niin rankkaa kontrolliyhteiskuntaa, ettei se niin vain ole mahdollista.

Huumeet Suomessa 2020 -tutkimuksessa arvioitiin myös, että kannabiksen kotikasvatus lisääntyy Suomessa lähivuosina.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.