Miksi mustaa maanantaita ei tullutkaan?

Pelätty pörssiviikko alkoikin odotettua rauhallisemmin, kun pörssikurssit ympäri Eurooppa avautuivat pienessä nousussa.

Tutkimusjohtaja Markus Lahtinen Pellervon taloustutkimuksesta kertoo, että niin kutsuttu musta maanantai peruuntui, koska Euroopan keskuspankki EKP ilmoitti eilen ostavansa Espanjan ja Italian velkakiroja.

– Se on ehdottomasti tärkein syy. Markkinat rauhoittuivat ja korot tulivat alas.

Pörssiromahdusta pelättiin muun muassa siksi, että perjantaina maailman suurimman talouden Yhdysvaltojen luottoluokitusta laskettiin ensimmäisen kerran.

EKP tuskin jatkaa ostamista

Lahtisen mukaan EKP:n päätös oli pieni yllätys.

– Päätös oli toivottu. Luulen, ettei EKP kuitenkaan jatka velkakirjojen ostoa kovinkaan pitkään. EKP:n johtokunnan sisällä on hyvin voimakas jakauma. Osa vastustaa toimia, koska pelätään, että valtiot eivät toteutakaan luvattuja säästötoimia ja veronkorotuksia.

EKP osti aiemmin myös Kreikan, Portugalin ja Irlannin joukkovelkakirjoja.

– Tarina muuttuu kuitenkin täysin nyt, koska Kreikka, Portugali ja Irlanti ovat huomattavan pieniä maita. Italian ja Espanjan kohdalla puhutaan paljon suuremmista summista ja vaikutukset ovat ihan eri mittakaavassa.

"En luottaisi Berlusconin hallitukseen pätkääkään"

Lahtinen erottaisi myös Espanjan ja Italian toisistaan.

Espanjaan hän suhtautuu paljon optimistisemmin.

– Italian tilanteen tekee ongelmalliseksi se, että poliittinen tilanne on aivan sekaisin. Siellä on kaksi ongelmaa: maan talous ei kasva ja maan poliittinen järjestelmä on toimintakyvytön. En luottaisi Berlusconin hallitukseen pätkääkään.

Lue myös:

    Uusimmat