Miksi lapsen pitää mennä aikaisin nukkumaan?

Iso-Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan lasten nukkumaanmenoajalla on vaikutusta oppimiskykyyn. Etenkin pojilla vaikutuksen sanotaan olevan tyttöjä voimakkaampi.

Unen puute ja nukkumisrutiinien puuttuminen voi vaikuttaa lapseen kehitykseen jo hyvin aikaisessa vaiheessa. Tutkijoiden mukaan iltayhdeksän jälkeen nukkumaan menevillä lapsilla voi olla myöhemmin jopa heikommat taidot lukemisessa ja matematiikassa. Tutkimuksessa oli yli 11 000 lasta, jotka olivat iältään 7-vuotiaita.

– Rutiinit ovat tärkeitä lapselle. Ilta- ja nukkumaanmenorutiinien opetteleminen jo aikaisessa vaiheessa kannattaa, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä ottaa niitä käyttöön, sanoo professori Amanda Sacker Lontoon College yliopistosta.

Lasta voi rauhoittaa monin keinoin ennen nukkumaan menoa. Hyvä tapa on lukea kirjaa ja sammuttaa sekä tietokone että televisio nukkumisajan koittaessa. Lapset eivät toimi kuin kello ja joskus rutiinitkin pettävät mutta tärkeää on pyrkiä samankaltaisiin iltatoimiin. Pikkuhiljaa lapsi tottuu rutiineihin ja tietää, että ne edeltävät yöunille menemistä.

Lähde: Female First

Kuva: Colourbox

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja