Mainos

Miksi Kreikkaa ei voi potkia ulos euroalueesta?

Suomen Kreikalle lupaama 1,5 miljardin euron lainapaketti on herättänyt paljon kritiikkiä sekä poliitikkojen että kansalaisten keskuudessa.

Esimerkiksi perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi eilen, että puolue ei hyväksy Kreikan tukipakettia. Soini esitti samalla, että Kreikka ajettaisiin ulos euroalueesta ja tuleva drakma devalvoitaisiin 30-40 prosentilla.

Kreikkaa ei voi kuitenkaan käytännössä ajaa ulos euroalueesta. EU:n perussopimuksessa ei ole säännöstä, jonka mukaan euromaa voitaisiin erottaa tai se voisi itse erota talous- ja rahaliitto Emusta. Myös liiton uskottavuuden takia on tärkeää, että Emu-jäsenyys on pysyvä.

Tämän takia EU-maiden pitäisi siis sopia Kreikan erottamisesta eurosta erikseen, mikä on hyvin epätodennäköistä. Asialla ovat kuitenkin spekuloineet jotkut poliitikot, euroskeptikot, markkina-analyytikot ja tutkijat.

Asiantuntijoiden mukaan Kreikan irtaantumisesta eurosta olisi todennäköisesti enemmän haittaa kuin hyötyä. Kreikassa se johtaisi herkästi pääomapakoon ja pankkikriisiin. Haittaa koituisi myös Kreikan lainoittajille, sillä euromääräisten vanhojen velkojen maksu voisi olla uudella heikkenevällä valuutalla entistä vaikeampaa.

Suomen hallitus on esittänyt tänään 1,6 miljardin euron lisämäärärahaa, jolla varaudutaan Suomen osuuteen Kreikan talousavusta. Eduskunta käsittelee lisätalousarviota täysistunnossaan huomenna ja tekee lopullisen päätöksen asiasta viimeistään 12. toukokuuta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.