Miksi korotuksia esitetään Fortumissa aikana, jolloin palkansaajia kehotetaan palkkamalttiin?

Energiayhtiö Fortumin nimitystoimikunnan esitys hallituspalkkioiden korottamisesta on puhuttanut viime päivinä.

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) aikoo tarkastella ennen yhtiökokousta, voivatko esitetyt summat tulla kyseeseen. Fortumin yhtiökokous on 31. maaliskuuta.  

Hallituksen puheenjohtajan vuosipalkkio nousisi 75 000 eurosta  euroon, varapuheenjohtajan palkkio 57 000 eurosta 65 000 euroon ja jäsenten 40 000 eurosta 45 000 euroon vuodessa.  
Valtio omistaa Fortumista yli 50 prosenttia.  
  
Fortumin nimitystoimikunnan puheenjohtaja Eero Heliövaara, yllättikö kohu?  

-Ei yllättänyt. Se on tietyllä tavalla ymmärrettävää, mutta meidän täytyy katsoa valtionyhtiöitä yhtiön kehityksen ja arvon luonnin näkökulmasta.

Miksi korotuksia esitetään aikana, jolloin palkansaajia kehotetaan palkkamalttiin?  

-Hallitukseen täytyy saada ihmisiä, jotka käyttävät siihen valtavasti aikaansa ja tuovat kokemuksensa yhtiön käyttöön. Emme saa parhaita resursseja, jos palkkio on väärin mitoitettu suhteessa ajankäyttöön. Yhteiskunnan näkökulmasta tämä on vaikea päätös, mutta meidän on pysyttävä ajan hermolla.  
  
Kuinka paljon jäsenet käyttävät vuodessa aikaansa hallitustyöhön?  
-Fortumin osalta sitä ei ole laskettu, mutta muissa yhtiöissä se on 30 päivää. Se on paljon. Se yleinen käsitys, että kuka vaan voi istua hallituksissa, on harhainen.  
  
Ovatko Fortumin palkkiot pieniä muihin pörssiyhtiöihin verrattuna?  

-Olemme verranneet niitä Euroopan ja Pohjoismaiden tasoon. Myös suomalaisiin isoihin pörssiyhtiöihin verrattuna kyse on merkittävästä jälkeenjääneisyydestä. Mediaani on jäsenen palkkion osalta noin 60000 euroa. Puheenjohtajan keskipalkkion mediaani on jonkin verran palkkiomme yläpuolella. Yleensä Suomessa isoissa pörssiyhtiöissä se on suurin piirtein kaksinkertainen verrattuna jäsenten palkkioihin. Ruotsissa se on kolminkertainen. Hallituksen puheenjohtaja joutuu tekemään tavattomasti töitä.  
  
Motivoiko raha ihmisiä hallitustyöhön?  

-Meillä on useita tapauksia, että emme ole saaneet henkilöitä hallitukseen tästä syystä. On tärkeää, että hallitukseen saadaan myös ulkomaalaisia jäseniä. Fortumin hallituksessa on sekä niitä, jotka saavat ainoan toimeentulonsa hallituspalkkioista, että niitä, jotka ovat lisäksi päivätyössä.  
  
Meneekö esitys läpi?  

-Juridisesti ajateltuna yhtiökokous voi tehdä myös erilaisen päätöksen.   

Lue myös:

    Uusimmat