Miksi kesäkuussa on usein niin kylmä? Entä miten trombi syntyy? Pekka Pouta vastaa

Viileät säät ovat puhuttaneet tänä kesänä ja myös trombit kiinnostavat lukijoita. MTV3:n meteorologi Pekka Pouta vastaa lukijoiden lähettämiin sääaiheisiin kysymyksiin.

Onko tämän vuoden kesän alku ollut poikkeuksellisen kylmä ja miksi kesäkuu on yleensä Suomessa niin viileä?

No ei ole ollut poikkeuksellisen kylmää. Kesäkuu on Suomessa monesti viileä verrattuna heinäkuuhun vesien ja ilmakehän hitaan lämpenemisen vuoksi. Aurinkohan on voimakkaimmillaan jo kesäkuussa, mutta vedet viilentävät paljon. Lämpimimmillään järvivedet ovat vasta elokuun alussa.

Onko tästä kesästä tulossa miten kuuma?

Pitkät ennusteet ovat vielä kokeellisia, joten en ihmettelisi, vaikka tästä kesästä tulisi minkälainen tahansa. Itse odotan noiden ennusteiden vuoksi kuitenkin viime kesiä selvästi viileämpää ja sateisempaa kesää.

Miten trombi syntyy?

Voimakas trombi syntyy aina ukkospilven yhteyteen. Kyse on samasta ilmiöstä kuin Yhdysvaltojen tornadossa. Ukkoskuuron nouseva ilmavirtaus alkaa kiertyä itsensä ympärille. Ilmiö on vähän samankaltainen kuin lavuaarista vedetyn tulpan synnyttämä pyörre.

Mikä on keskimääräinen todennäköisyys trombeille?

Suomessa havaitaan nykyisin keskimäärin 14 trombia vuodessa, todella voimakkaita trombeja vain joka toinen vuosi. Todennäköisemmin ukkospilven synnyttämät tuulituhot johtuvatkin ukkospuuskista, jotka liittyvät voimakkaaseen laskevan ilman virtaukseen.

Onko hurrikaani mahdollinen Suomessa?

Ei, sillä Suomessa ei ole otollisia olosuhteita hurrikaanien synnylle. Hurrikaani vaatisi paksun kerroksen yli 25 asteista vettä. Suomessa on yhtä voimakkaita tuulia trombeissa. Trombin halkaisija on kuitenkin hyvin pieni, muutamia satoja metrejä. Hurrikaanin pilvimassa voisi peittää koko Länsi-Euroopan kokoisen alueen.

Puhutaan ilmaston lämpenemisestä - lämpeneekö ilmasto oikeasti?

Lämpenee. Kyse on ihan perusfysiikanlaeista. Hiilidioksidi, metaani, vesihöyry ja muut kasvihuonekaasut päästävät auringonsäteilyn sisään, mutta eivät maan lämpösäteilyä ulos. Jos siis näiden kaasujen määrä ilmakehässä kasvaa, maapallolta ulos säteilevän lämmön määrä vähenee ja maapallo lämpenee.

Johtuuko hyttysten suuri määrä jostain sääilmiöstä?

Hyttyset lisääntyvät vedessä. Yleensä alkukesän suuren hyttysmäärät liittyvät lumiseen talveen ja sateiseen kevääseen.

Millainen myrskysyksy on tulossa?

Sitä ei voi vielä yhtään sanoa.

Miten jopa Siperiassa voi olla lämpimämpää kuin Suomessa?

Etelänpuoleiset tuulet voivat tuoda ilman suoraan Keski-Aasian aavikoilta Siperian perukoille. Välissä ei ole kylmentäviä meriä tai virtausta estäviä vuoria. Mantereiselle ilmastolle ovat tyypillisiä suuret erot kesän kuumuuden ja talven pakkasten välillä. Siperia on maailman mantereisimpia alueita.

Päästäänkö Ivalossa heinäkuussa hellelukemiin?

Tähän vastaan oikein mielelläni elokuussa.

Lue myös:

    Uusimmat