Miksi kaupoista ei saa samanlaista lonkeroa kuin Alkosta?

Lonkerohyllyjen välissä harhaileva voi yllättyä, jos hän vertaa kaupan lonkeroita Alkon vastaaviin juomiin: Kaupoissa saadaan myydä vain käymisteitse valmistettuja lonkeroita, kun Alkon lonkerot ovat väkiviinapohjaisia.

Sosiaali- ja terveysministeriön hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osaston johtajan Kari Paason mukaan asiasta käytiin tiukkaa kädenvääntöä vuonna 1994, kun Suomi oli liittymässä EU:hun ja alkoholilainsäädäntöä uudistettiin.

Uudistuksessa alkoholipolitiikkaa liberalisoitiin – alkoholin mainonta sallittiin ja Alkon ulkopuolella myytävien alkoholijuomien valikoimaa laajennettiin.

– Asia oli silloin isosti esillä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Lopulta katsottiin, että viinapohjaisten lonkeroiden myynti kaupoissa olisi liian radikaalia, Paaso sanoi.

Liian radikaalia se olisi ollut siksi, että viinapohjaisten lonkeroiden pelättiin koituvan nuorison turmioksi. Samoihin aikoihin Keski-Euroopassa käytiin keskustelua alkolipolitiikan ongelmista ja nuorison suosioon nousseista makeista limuviinoista. Limuviinat, joita myös Alkossa myytävät lonkerot muistuttavat, ovat käytännössä puhtaan alkoholin ja sokeriliemen sekoituksia.

– Jälkikäteen ajatellen päätös myydä kaupoissa vain käymisteitse valmistettuja lonkeroita oli suuri viisaus. Sen takia meidän ei koskaan Suomessa tarvinnut käydä samanlaista alcopops-keskustelua kuin Keski-Euroopassa, Paaso sanoo.

Paaso arvelee, että jos alkoholipolitiikassa jotakin muutetaan, se ei koske limuviinojen tuomista kauppojen hyllyille.

Myöskään Päivittäistavarakaupan yhdistykseen ei ole tullut jäsenyrityksiltä yhteydenottoja, joissa valitettaisiin siitä, että kaupoissa ei sallita viinapohjaisten lonkeroiden myymistä.

Lue myös:

    Uusimmat