Mainos

Miksi juuri Ruotsin voittaminen tuntuu niin hyvältä?

16 vuotta kestänyt jääkiekon maailmamestaruuden odotus on saanut suomalaiset karnevaalitunnelmiin ympäri maan. Erityisen makeaksi voiton tekee se, että finaalissa kaatui juuri Ruotsi. Mistä tämä rakastettu vihasuhde oikein johtuu?

Ruotsin erityisasemaa suomalaisten sydämissä on selitetty muun muassa maiden yhteisellä historialla. Filosofi Timo Airaksinen on kuitenkin aivan toisella kannalla. Airaksinen selittää Ruotsi-pelien tärkeyttä maiden samanlaisuudella.

– Suomi ja Ruotsi ovat samanlaisia maita ja tietyllä lailla samalla viivalla. Kanada ja Venäjä ovat niin erilaisia kuin Suomi. Onhan niidenkin voittaminen tietysti hyvä, mutta Ruotsi on erityisasemassa läheisyytensä vuoksi, Airaksinen pohtii.

Airaksisen mukaan historia ei voi selittää Ruotsin erityisasemaa.

– Ei kukaan semmoista ajattele. Tämä on nuorten hommaa enemmänkin, eikä heillä ole lyhyttä eikä pitkää perspektiiviä. Kyllä se on vain tässä ja nyt, Airaksinen arvioi ajattelutapaa.

Urheilua koskevassa nettiuutisoinnissa on voitu havaita, että Ruotsin ahdingosta tai tappiosta kertovat uutiset tuntuvat kiinnostavan suomalaisia jopa enemmän kuin omien menestys. Saman havainnon voi tehdä kahvipöytäkeskusteluissa - ei haittaa, jos ei pärjätä, kunhan Ruotsikaan ei pärjää.

Suomalaisten asennetta on selitetty myös ruotsalaisia kohtaan tunnetulla alemmuuskompleksilla. Airaksinen allekirjoittaa väitteen ainakin jääkiekon suhteen.

– Jääkiekko on oikea alemmuuskompleksilaji. Sehän on surkeiden tappioiden historiaa: ne ovat karseita tappioita, kun viimesekunneilla otetaan muutama maali takkiin.

Myös filosofin sisällä asuu perussuomalainen penkkiurheilija.

– Kyllä se hyvältä tuntuu, kun Suomi voittaa Ruotsin. Olisi se ollut todella masentavaa hävitä Ruotsille 6-1.

Ja miten isommin sen parempi.

– Mitä enemmän maaleja mätetään sitä hauskempaa on. Iso voitto on aina paljon parempi kuin pieni voitto. Ja ylivoimainen peli on aina parempi kuin tasainen peli, Airaksinen summaa omat - ja muiden suomalaisten kiekkofanien - ajatukset.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.