Miksi juuri minä - näin yritykset irtisanovat

Irtisanottavien valinnassa merkitsevät ammattitaidon lisäksi firman palveluksessa heikentynyt työkyky, työsuhteen kesto ja lasten määrä. Sen sijaan samassa tehtaassa työskentelevää puolisoa ei oteta huomioon.

Irtisanotun ensimmäinen kysymys on usein: miksi juuri minä? Päätöksen irtisanottavista tekee työnantaja, jolla saattaa olla apunaan työehtosopimukseen kirjoitettu irtisanomisjärjestys. Paperiliiton lakimies Juha Koivisto kertoo, että ainakin monella SAK:n liitolla tällainen järjestys on käytössä.

- Suomen lakihan ei tällaista järjestystä tunne, eli äärimmilleen vietynä se tarkoittaa sitä, että työnantaja itse voi päättää, kenet se irtisanoo, Koivisto selventää.

Irtisanomisjärjestyksen mukaan viimeisenä tulisi irtisanoa sellaiset henkilöt, joilla on suurin ammattitaito ja myös ne henkilöt, jotka ovat työnantajan työssä menettäneet osan työkyvystään. Tämän erottelun jälkeen samalle viivalle jääneistä katsotaan, kuka on ollut pisimpään työnantajan palveluksessa. Työsuhteen keston jälkeen myös työntekijän huollettavien määrällä on merkitystä.

Lapsien määrällä siis painaa vaakakupissa, mutta samassa tehtaassa työskenteleviä pariskuntia ei ole huomioitu.

- Se on sitten työnantajan harkintaa, jos on pieni paikkakunta ja molemmat töissä tehtaalla ja vielä vaikka lapsia aikamoinen liuta, niin tietysti voisi toivoa, ettei tällaisten henkilöiden ammattitaitoa ainakaan aliarvioitaisi, Koivisto sanoo.

- Sitten kun tulee tilanne, että on ollut 10 vuotta töissä ja kaksi lasta tai 15 vuotta töissä ja yksi lapsi, niin kumpi sitten on merkittävämpi, Koivisto pohtii.

Paperiliiton lakimies kuitenkin painottaa, että päätökset irtisanottavista eivät missään tapauksessa ole läpihuutojuttuja. Jos perusteista mennään käräjille, niin siellä kysytään aika hanakasti perusteita.

- Yllätyksenä monelle on tullut se, että kun laki ei tunne tätä irtisanomisjärjestystä, niin sen rikkomisesta ei voi työntekijälle tulla korvauksia. Jos yritys on syyllistynyt perusteettomaan työsopimuksen purkamiseen ja työehtosopimuksessa järjestys on huomioitu, niin siitä voi aiheutua yritykselle sakkoja, Koivisto kertoo.

Irtisanojallakin on tunteet

Henkilöstöjohtaja Kirsti Lehtola on ollut mukana monissa suurissa ja pienemmissäkin irtisanomisissa. Hän oli muun muassa kertomassa irtisanomisuutisia Stora Enson Varkauden tehtaalla vuonna 2006. Hän muistuttaa, että irtisanojankaan tilanne ei ole helppo saati tunteeton.

- Varkauden tapauksesta jäi mieleen, kun minulla oli se salkku kädessä. Se oli henkisesti painava salkku. Ihmiset kääntyivät katsomaan, tiesivät, että nyt on se päivä ja henkilöstöpäällikkö kulkee tehtaalla, Lehtola muistelee.

Henkilöstöjohtaja Lehtola korostaa, että irtisanomistilanteessa on tärkeää käydä tilanne rehellisesti ja avoimesti läpi ja kertoa, ettei kyse ole siitä, että olisi hoitanut työnsä huonosti, vaan siitä, että töitä ei enää ole niin paljoa tarjolla kuin ennen.

- Ei se tilanne ole helppo kenellekään. Täytyy kohdata ihminen aidosti ja olla pahoillaan. Hoitaa asia jämäkästi ja tyylikkäästi loppuun asti, Lehtola summaa.

Lue myös:

    Uusimmat