Miksi jatkaa suhteessa, jos mikään ei toimi? Tästä syystä suomalaiset eroavat

Helmen kyselyssä selvisi, että suomalaiset haluavat erota pitkästä suhteesta vain painavan syyn vuoksi. "Painavan syyn" määritelmä tosin vaihteli.

Jos suhde on jatkunut vuosia, mikä on hyväksyttävä syy erota? Lähes 800 henkilöä kävi Helmen kyselyssä kertomassa mielipiteensä siitä, koska on sallittua laittaa suhde katkolle.

"Miksi jatkaa suhteessa, jos mikään ei toimi?"

Vastanneista 53 prosenttia piti hyväksyttävänä eron syynä sitä, ettei suhde vain enää tunnu oikealta. Vastaajien mukaan oli turhaa yrittää jatkaa suhdetta, jossa oleminen ei enää tuntunut hyvältä. Osa vastaajista oli kokenut eron, jolle ei ollut mitään "painavaa syytä".

– Miksi jatkaa suhteessa, jos mikään ei toimi? Jos kemiat ei toimi, juttu on ohi lopullisesti. Puhun kokemuksesta.

– Miksi erolle pitäisi olla joku valtava syy? Mielestäni sillä ei ole väliä onko oltu yhdessä kaksi kuukautta vai kolmekymmentä vuotta. Jos toisesta tai jopa molemmista tuntuu pahalta, voi suhteen lopettaa. Ihminen voi muuttua elämänsä aikana ja halutakin eri asioita kuin joskus aikaisemmin.

"Väkivalta tai uskottomuus kelpaavat syyksi eroon"

Vastaajista 21 prosenttia oli sitä mieltä, että hyvin pitkästä suhteesta voi erota vain painavan syyn vuoksi. Hyviä syitä eroon olivat väkivalta ja pettäminen. Vastaajien mukaan luottamusta on vaikeaa saada takaisin, jos kumppani on kerran pettänyt. "Painavan syyn" määritelmä vaihteli ihmisestä toiseen: joillekin rakkauden loppuminen kelpasi syyksi, kun taas toiset halusivat konkreettisia tapahtumia.

– Vain jokin painava syy, kuten fyysinen tai psyykkinen väkivalta tai uskottomuus, kelpaavat syyksi eroon.

– Kun luottamus on menetetty, silloin ei suhdetta pysty pitämään kasassa yrityksistä huolimatta.

– Itse ajattelen erittäin vanhanaikaisesti avioliitosta, vaikka olen vasta lukioikäinen. Minusta avioliittoon ei pidä rynnätä rakkauden ensihötäkässä vaan suhteeseen pitää totutella pari vuotta, jottei sitten naimisissa ollessa tule ikäviä yllätyksiä. Avioliiton purkaminen ei saa todellakaan tapahtua ilman mitään todella painavaa syytä, varsinkin jos suhteessa on lapsia. Kaikenlainen väkivalta, kumppanin sietämättömyys, pettäminen ja liiallinen päihteiden käyttö ovat viimeisiä orrenkorsia avioliitossa.

– Esimerkiksi kumppanin väkivaltaisuus, paha alkoholi- tai huumeongelma, ja pettäminen. En alkaisi kenenkään nyrkkeilysäkiksi, en sääli enkä hoivaa alkoholistia, huumeita inhoan ja lääkkeiden väärinkäyttäjääkään en kauaa katselisi. Pettäjään en koskisi pitkällä tikullakaan. Se joka pettää kerran, pettää uudelleenkin kun tilaisuus tulee!

– Pettäminen. Ja sitten, kun rakkaus vaan loppuu, ei sitä voi eikä tarvitse väkisin olla yhdessä, vaikka olisi lapsiakin. Elämme täällä vain kerran, elämästä pitää nauttia.

– Liiallinen mustasukkaisuus ajoi ex-mieheni hakkaajaksi. Se oli pätevä syy jättää hänet.

"Oma pitkä parisuhteeni kariutui lapsikysymykseen"

Kymmenen prosenttia vastaajista olisi eronnut pitkästä suhteesta, jos kumppani yllättäen paljastaa, ettei haluakaan lapsia tai naimisiin. Vastanneiden mielestä omista haaveista ei kannata luopua kumppanin vuoksi, vaikka asioista voikin neuvotella.

– Oma pitkä parisuhteeni kariutui lapsikysymykseen. Mies päättikin monen yhteisen yhdessäolovuoden jälkeen, ettei halua koskaan lapsia, ja hommasi itselleen sterilisaation. En mitenkään voinut käsittää tätä. Mies ei suostunut kanssani keskustelemaan, teki vain koska "oli niin päättänyt". Luottamus meni ja haaveeni lapsista särkyi, sillä tätä ennen olimme aina puhuneet että hankimme lapset vanhemmalla iällä ja tätä ennen rakennamme lapsille hyvän pohjan elämään. Mies ei kuitenkaan ollut koskaan halunnutkaan lapsia, oli vain ollut helppoa ja mukavaa myötäillä ja pitää minua narrinaan melkein 10 vuotta. Erosimme ja onneksi tapasin uuden mieheni, sillä ikää kuitenkin jo niin paljon etten olisi voinut montaa vuotta enää odottaa. Nyt on ihana avioliitto, ja ensimmäinen lapsi tulossa!

– Olimme pitkään yhdessä ja keskusteluja esimerkiksi naimisiin menemisestä ja lapsien hankkimisesta käytiin. Nämä eivät olleet miehelle tärkeitä seikkoja, naimisiinmenoa hän ihmetteli, että mitä sekin muuttaa ja lapsien hankinnasta totesi, että voidaan me hankkia lapsi jos sinä niin haluat. Molemmat kaksi asiaa ovat itselleni tärkeitä. Eikö naimisiin mennä rakkaudesta? Ja eikö lapsia hankita, jos molemmat niitä haluavat ja ajatus tuntuu hyvältä kummankin mielestä? Niin ainakin minusta. En ollut valmis luopumaan omista haaveistani, ja siksi me erosimme. Ero oli vaikea, mutta tällä hetkellä tulemme toimeen toistemme kanssa hyvin. Ratkaisu oli varmaankin kummankin meidän kannalta paras mahdollinen.

"Eron pitäisi olla molemminpuolinen päätös"

Jos kipinä makuuhuoneessa katoaa, ero on edessä, totesi vastaajista kahdeksan prosenttia. Kuusi prosenttia kyselyyn vastanneista olisi valinnut jonkin muun kuin vastausvaihtoehdoissa annetun syyn eroon. Esimerkiksi narsismi tai alkoholismi koettiin painavaksi syyksi hakea eroa. Vastaajien mukaan myös rakkauden katoaminen oli hyvä syy erota, mutta he painottivat, että erosta täytyy puhua kumppanin kanssa.

– Oli syy mikä hyvänsä, eron pitäisi olla molemminpuolinen päätös. Jos ei enää tunnu hyvältä, ei pidä lähteä yllättäen livohkaan, vaan asiasta pitää ensin puhua. Toiselle osapuolelle on annettava aikaa reagoida, joko miettimällä voiko tilannetta parantaa, tai vain aikaa tottua ajatukseen. Ei niin, että "mulla ei ole enää kivaa, en leiki enää sun kanssa".

– Narsismi, alkoholismi, henkinen tai fyysinen väkivalta, liiallinen omistushalu ja toistuva uskottomuus tulevat ekana, mutta kyllähän ihmiset ajan saatossa muuttuvat, ja joskus rakkaus voi ikävä kyllä yrityksistä huolimatta muuttua vain kaverilliseksi tai vain häipyä kokonaan olemattomiin.

– Jokainen määrittelee itse sen mikä on "hyväksyttävä" syy. Hyvästä liitosta tuskin kukaan lähtee, joten kyllä jotain on silloin vialla jos ero tulee. Kaikkia ongelmia ei pysty korjaamaan vaikka haluaisi.

– Kaikki kyselyn vaihtoehdot ovat hyviä syitä erota, ei kenenkään pitäisi joutua luopumaan hyvänolontunteesta, hyvästä seksistä tai lapsihaaveista vain koska toinen ei halua, tai kemiat eivät kohtaa.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja