Miksi Itävallan GP:n voittajan nimeä piti odotella kiusallisen pitkään? F1-kisapomo vastasi

Kuka todellisuudessa on Itävallan GP:n voittaja? Tätä kysymystä pyöriteltiin usean tunnin ajan sunnuntain kilpailun jälkeen. Mutta miksi? Mikä hidasti päätöksentekoa? F1-sarjan kisapomo Michael Masi avasi syitä sille, miksi prosessissa kesti niin pitkään.

Itävallan GP:n tuomaristo kävi läpi kisan jälkeen tapausta, jossa Red Bullin Max Verstappen osui yhteen Ferrarin Charles Leclercin kanssa. Tapaus sattui ohituksen yhteydessä, minkä jälkeen Verstappen ajoi kisan voittoon.

Ferrari teki tästä valituksen, minkä myötä tapaus eteni kansainvälisen autoliiton FIA:n tutkintaan.

Itse kisa päättyi kello 17.37. Tästä alkoi pitkä epäselvyyden aikaikkuna.

Onko Verstappen voittaja? Vai menettääkö hän ykkössijan Leclercille aikarangaistuksen myötä?

Kello 20.47: FIA:n tuomaristo julkistaa vihdoin ja viimein päätöksensä.

Mutta minkä takia voittajan nimi varmistui vasta kolme tuntia kisan päättymisen jälkeen?

Motorsport.com kysyi asiasta F1-sarjan kisapäälliköltä Michael Masilta.

Masin mukaan iso tekijä liittyi siihen, että tutkittu kolaritapaus sattui aivan sunnuntain kilpailun loppuhetkillä.

– Ensinnäkään emme saaneet prosessia liikkeelle kuin vasta iltaseitsemältä (Suomen aikaan), Masi viittasi tuomariston kuulemiseen.

Tapauksen osapuolet Verstappen ja Leclerc olivat pitkään sidottuna niin palkintojenjakotilaisuudessa kuin eri mediaproseduureissa.

– Itse kuulemiset kestivät kokonaisuudessaan noin tunnin ajan, Masi jatkoi prosessin avaamista.

Itävallan GP:n tuomaristo tutki tilanteeseen liittyen myös aiempien vuosien samankaltaisia tapauksia.

– Sitten aikaa menee siihen, että itse päätös valmistellaan ja käydään läpi mahdollisten kirjoitusvirheiden sun muiden osalta. Sitten tallit kutsutaan takaisin ja heille kerrotaan päätös.

– Aika lentää paljon nopeammin itse tuomaristohuoneen ulkopuolella. Tässäkin kyse oli siitä, että he (tuomarit) harkitsivat aivan kaikkea, Masi totesi.

Lopulta päätös oli se, että Verstappenille ei annettu aikarangaistusta. Tuomaristo piti koko tapausta "kilpailutilanteena".

– Yritämme aina varmistaa sen, että palkintopalli on juuri siinä muodossa, missä sen pitääkin olla. Mutta sitten kun tämmöisiä juttuja tapahtuu kahta tai kolmea kierrosta ennen loppua, niin se vaikeuttaa huomattavasti prosessia, Masi myönsi, jatkaen:

– Jos joku tämmöinen tilanne olisi sattunut kierroksella kolme ja tuomaristo olisi tuntenut niin, että heillä on kaikki tarvittava aineisto päätöstä varten, niin se olisi tehty ja sen jälkeen oltaisiin vain jatkettu eteenpäin.

Ferrarin tallipäällikkö Mattia Binotto vahvisti heti päätöksen julkistuksen jälkeen, ettei italialaistalli aio valittaa ratkaisusta. 

Lue myös:

    Uusimmat