Mainos

Miksi influenssapiikki ei kelpaa?

Vanhemmat ehkä miettivät kahdesti antavatko lapselleen influenssapiikin, mutta muu väki on ottanut influenssarokotetta viime vuosien tapaan.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen rokotusohjelman yksikön ylilääkäri Tuija Leinon mukaan parannettavaa toki on.

– Se tiedetään, että riskiryhmäläisten rokotuskattavuus ei ole koskaan oikein 50 prosentin yli päässyt.

MTV3 uutisoi viimeksi eilen, että narkolepsiakohu on vaikuttanut lasten influenssarokotuksiin. Vielä pari vuotta sitten ilmaisen influenssarokotuksen sai kolmasosa alle kolmivuotiaista lapsista, nyt lukema on pudonnut jopa alle kymmeneen prosenttiin.

Leinon mukaan ei voida kuitenkaan puhua muiden riskiryhmien osalta mistään suoranaisesta rokotusmäärien laskusta. Myöskään rokotusvastaisuuteen Leino ei usko.

– Siitä puhutaan paljon, ja ihmiset varmasti miettivät asiaa, mutta esimerkiksi pikkulasten rokotusohjelma pyörii silti hyvin korkealla kattavuudella. Ihmiset hakevat rokotteita ja nämä nykyisen kaltaiset influenssarokotteet ovat olleet käytössä hyvin kauan. Niitä on käytetty laajasti ympäri maailmaa. En puhuisi rokotevastaisuudesta, että enemmänkin ihmiset ei ehdi tai muista ottaa rokotetta.

Miksi riskiryhmäläinen ei ota rokotetta?

Leinon mukaan syitä influenssarokotteen ottamatta jättämiseen voi olla muutamia. Esimerkiksi terveet ikääntyneet eivät Leinon mukaan usein koe tarvitsevansa kausi-influenssarokotusta.

– Influenssaa ei ehkä pelätä tautina niin paljon. Se voi olla yksi syy. Toinen syy on se, että ei vain muisteta tai ehditä hakea rokotetta. Olemme huomanneet, että mitä helpommin rokotteen saa, niin sitä korkeammaksi rokotuskattavuus yleensä kunnassa nousee.

Kausi-influenssarokote täytyy lisäksi hakea joka vuosi uudelleen, koska viruskanta muuttuu vuosittain. Se voi myös vaikuttaa rokotteen hakemiseen, arvioi Leino.

– Pieni ongelma, on se, että miten hyvin rokotteen virus oikein osuu siihen kiertävään virukseen. Pysyvissä rokotteissa, vaikka tuhkarokko-rokotteessa on helppo sanoa, että rokotteella on tietty teho. Influenssarokotteen teho vaihtelee ja meidän tieto siitä tehosta myös aina hiukan vaihtelee. Se vaikuttaa toki ihmistenkin rokotusaktiivisuuteen, koska meidän on vaikea sanoa, mikä rokotteen suojateho on tänä vuonna, pohtii Tuija Leino.

Kausi vasta alussa

Leino muistuttaa, että riippuu aina taudista, miten suuri rokotuskattavuus tarvitaan, että influenssatapaukset lähtisivät laskuun.

– Influenssa ei ole kovin tarttuva tauti, eli on olemassa tarttuvampiakin tauteja. Tällöin vähemmälläkin rokotuskattavuudella saadaan tautia vähenemään. Influenssarokotetta ei tarvitse kaikille antaa ja silti influenssahuippu madaltuu.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tutkimusprofessori Ilkka Julkusen mukaan yhteensä influenssa A ja B -tapauksia on Suomessa tähän mennessä ollut noin 350.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.