Miksi ihmeessä koulukurin turvaamiseen tarvitaan laki?

Vuoden alussa voimaan tullut opettajien oikeuksia selventävä työrauhalakipaketti on herättänyt paljon keskustelua MTV Uutisten lukijoiden keskuudessa.

Moni piti tervetulleena muutosta, joka antaa opettajille heidän mukaansa paremmat eväät kurinpitoon.

"Korkea aika kääntää kurssia. Kännykän jatkuva päällä pitäminen, saati selaaminen ei ole mikään kaiken ylikäyvä kansalaisoikeus. Linjaus omien sotkujen siivomiseksi on yhtälailla tervetullut!"

"Minusta kurinpitoa saisi olla kouluissa ja säännöt kireät. Lepsuista kakaroista ei tule kuin häiriintyneitä ja häiritsevät toisten oppilaiden opiskelua, keskittymistä ym."

"Opettajan haistatteluun pitää puuttua jämäkästi. Jo on ihme, että opettajaa voi huoritella ilman mitään seuraamuksia. Kaikkien vanhempien pitää olla mukana luokka/oppilas-palavereissa. Joka ei pysty (halua...) tulemaan, hän sopikoon erikseen oman ajan opettajan kanssa. Se on laki. Tätä toivon."

Osa lukijoista kuitenkin ihmetteli, miksi kurinpito koulussa tarvitsee turvata lailla.

"Miten onkaan edes päädytty tilanteeseen, jossa tarvitaan erillinen laki antamaan opettajille edes vähäiset kurinpitovaltuudet? Nehän ovat kautta aikain olleet itsestäänselvyys."

"On se merkillistä, että kaikkiin asioihin koulussa tarvitaan laki? Tämä kurimus lähti siitä liikenteeseen kun oppilaille ilmoitettiin takavuosina, ettei saa kurittaa tai kajota milläänlailla. Nyt sitten sitä virhettä paikataan lailla lain päälle. Ennen vanhaan tällaset asiat, mitä koulussa sai tehdä ja mitä ei, olivat itsestään selvyyksiä, koska kotona annettiin kasvatusta. Nykyään joka asiasta pitää olla laki, ettei joku taho saa näppylöitä naamaansa tai syrjäydy."

"Jos minulta lähtee puhelin, niin en varmasti ole tunnilla hiljaa"

Työrauhalakipaketin myötä opettajilla ja rehtoreilla on jatkossa oikeus muun muassa ottaa oppilailta haltuun vaaralliset esineet.

Perusopetuksessa oppilaalta voidaan takavarikoida myös kännykkä, jos sitä ei tarvita opiskelussa ja sillä häiritään opetusta.

Kouluikäisten keskuudessa uudistukset jakoivat mielipiteitä. Osa ei uskonut esimerkiksi kännykän pois ottamisen rauhoittavan oppitunteja.

"Jos minulta lähtee puhelin, niin en varmasti ole tunnilla hiljaa. Näin se on. Olen huomannut luokassani sen, että jos opettaja on tiukka ja sanoo että puhelimet pois. Ne menee pois mutta sitten alkaa oppilaat puhumaan", eräs kouluikäinen kommentoi MTV Uutisten Facebook-keskustelussa.

Osa oppilaista sen sijaan toivotti tervetulleeksi koulurauhaa turvaavat toimet.

"Olen itsekkin 16v ja tiedän että tämä on totta ja tässä on hyvä olla lait opettajien puolella eikä oppilaiden. Lastensuojelu mennyt överiksi. Kuria pitäisi opettaa kotona!
Itse on minulla ollut kymppi käyttäytymisessä mutta oli niitä riitapukareita siellä paljon, joskus mietin miten tulevat selviämään elämässään esim. 10v päästä."

"Lapsi käyttäytyy mallikkaasti, kun opettaja on inspiroiva"

Lukijat nostivat esille myös sen, että kurinpitoasioita on syytä pohtia lain lisäksi opettajakoulutuksessa.

"Toivottavasti akateemisessa opekoulutuksessa otetaan kantaa näihin asioihin. Opiskellessani opettajaksi 90-luvulla opin, että lapsi käyttäytyy ja oppii mallikkaasti, mikäli ope vain on tarpeeksi inspiroiva, motivoiva, aktivoiva ja hieno ihminen.

Totta kai näitä tällaisia ihanneopettajia onkin olemassa. Heillä ei ole kurinpitovaikeuksia, koska he ovat niin karismaattisia opettajapersoonia. Mutta suurin osa meistä kasv.tieteen maistereista ja muista opettajista on vähemmän karismaattista porukkaa. Siksi jo koulutuksen aikana olisi hyvä tunnustaa ja tunnistaa nimenomaan tällaisia kurinpito-ongelmia sekä kouluttautua siihen, kuinka vaikeista häiriköintitilanteista päästään yli."

"Ei auta motivoiva opettajakaan jos oppilaalla ei ole kykyä vastaanottaa minkäänlaista opetusta. On ihan turhaa uskoa, että joku pahasti häiritsevä ja toisiakin uhkaileva oppilas tavallisessa luokassa paranee."


Lue myös:

    Uusimmat