Mainos

Miksi Gumball-kaahareille ei järjestynyt pikaoikeudenkäyntiä?

Turun ja Helsingin välisellä moottoritiellä kaahanneiden Gumball 3000 -rallin osallistujien törkeitä ylinopeuksia ei päästy käsittelemään eilen pikaoikeudenkäynneissä.

Salossa pikaistuntoihin olisi ollut periaatteellinen valmius. Myös Helsingissä tuomio saadaan parhaimmillaan kahdessa tunnissa.

Kaikkiaan 12 Gumball-autoilijasta kirjattiin rikosilmoitus. Ilmoitus törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisesta vaatii rikostutkinnan, syyteharkinnan ja oikeudenkäynnin. Pikaistunto olisi tuonut lainvoimaisen ratkaisun päivän aikana.

– Jos tällainen pyyntö olisi tullut, niin joku olisi ehtinyt sen hoitaa. Meillä on neljä käräjätuomaria, sanoo käräjätuomari Timo Peltonen Varsinais-Suomen käräjäoikeuden Salon kansliasta.

Peltosen mukaan jutun eteneminen riippuu poliisin ja syyttäjän sen hetkisistä resursseista, joista hän ei ollut tietoinen. MTV3 Uutiset ei tavoittanut tutkinnanjohtajaa tai syyttäjiä kommentoimaan tilannetta.

Liikkuvan poliisin mukaan Salossa ilmoitus tehtiin viidestä kaaharista.

Lohjalla prosessi eteni pikavauhtia

Räikeintä kaahailua tapahtui Salon lisäksi Lohjalla, jossa rikosilmoituksia kirjattiin seitsemän. Lohjalla poliisi teki kaikissa tapauksissa nopean esitutkinnan ja syyttäjä hänelle kuuluvan syyteharkinnan.

Syyttäjä myös ennätti haastaa kaaharit oikeuteen. Samassa yhteydessä heille ehdotettiin kirjallista menettelyä. Tuomio annetaan kahden viikon kuluttua.

Käräjäoikeudesta kerrotaan, että kaksi kuljettajaa ei suostunut kirjalliseen menettelyyn, joten heidän osaltaan juttua ratkotaan ilman läsnäolovelvoitetta oikeussalissa vajaan kuukauden kuluttua. Heillä on vielä viikon ajan mahdollisuus suostua kirjalliseen käsittelyyn.

Eilen poliisi pohti tullaanko oikeuden määräämiä sakkoja koskaan maksamaan. Sakkojen periminen Suomen rajojen ulkopuolelta on erittäin haastavaa.

Gumball-osallistujat olivat varautuneet käteisellä sakkojen maksamista varten. Laki ei kuitenkaan mahdollista sakkojen perimistä välittömästi rikkomuksen jälkeen.

Helsingissä pikaistunto järjestyisi nopeasti

Kaupunkialueiella Turussa ja Helsingissä törkeitä ylinopeuksia ja rikosilmoituksia ei kirjattu.

– Helsingissä tuomio saadaan tarvittaessa nopeasti, jopa kahdessa tunnissa, kertoo kihlakunnansyyttäjä, Helsingin syyttäjäviraston apulaispäällikkö Eija Velitski.

Pasilan poliisilaitoksella toimii rikosten esikäsittely-yksikkö, jossa valmiudessa on kolme syyttäjää ja päivystävä käräjätuomari.

– He voivat pikahaastaa ja pikaistua juttuja, Velitski kertoo.

Nyt kovaa ylinopeutta ajaneet kuskit pääsivät Suomesta pois käytännössä ilman rangaistusta. Poliisi sakotti tien päällä yli 20 kuljettajaa, osassa tapauksista päiväsakkojen määrä nousi jopa 30:een.

Poliisi saattoi eilen illalla Gumball-osallistujat Helsingistä Vaalimaan rajalle. Helsingin itäpuolella kirjoitettiin vielä kolme sakkoa ja ajokieltoa.

– Muiden maiden Gumballeista mitä olen lueskellut, niin siellä on ajettu jopa kuolonkolareita. Valvonnalla säästyimme onnettomuuksilta, ylikonstaapeli Risto Maksimainen liikkuvasta poliisista summaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.