Miksi gallupit pettivät niin pahasti USA:n vaaleissa? – "Tekniikka petti – gallupit tehtiin liian helposti"

Yhdysvaltain vaalituloksen ratkettua monet ihmettelevät Donald Trumpin voittoa ja sitä, miksi ennen äänestystä tehdyt gallupit pettivät niin pahasti. Yhtä mieltä ollaan siitä, että Trump onnistui saamaan uurnille sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole aiemmin olleet kiinnostuneita politiikasta, mutta tutkijoiden mukaan myös kyselyjen tekotavalla on osuutta pieleen menneille etukäteisarvioille.

MTV uutisten toimituspäällikkö Ilkka Ahtiainen sanoo, että Trump on puhutellut sellaisia amerikkalaisia, jotka eivät aiemmin ole kokeneet politiikkaa omakseen.

– Varmasti on käynyt niin, että valkoinen mies, tai sellainen amerikkalainen työväenluokan edustaja, joka ei ole käynyt äänestämässä vuosikausiin tai edes koskaan, on nyt löytänyt ehdokkaan, joka puhuu hänen kieltään. Sen takia tämä henkilö, joka aikaisemmin ei ole koskaan äänestänyt, on nyt lähtenyt liikkeelle.

– Eli nyt on lähtenyt liikkeelle suuri joukko sellaisia amerikkalaisia, jotka eivät ole äänestäneet koskaan aikaisemmin. Ja koska he eivät ole koskaan aikaisemmin äänestäneet, he eivät myöskään ole voineet näkyä missään.

Onko tämä mielestäsi yllättävää?

– Varmasti löytyy niitäkin asiantuntijoita, jotka ovat osanneet tämän ennustaa. Mutta jos on seurannut niin sanottua valtamediaa tai median pintakuohua, silloin tämä varmasti on yllätys.

Keitä ovat nämä yllättävät äänestäjät?

– Tutkimukset kertovat sen sitten myöhemmin, mutta todennäköisesti he ovat valkoista työväenluokkaa. Trump on saanut ääniä Keskilännestä, mutta yllättävästi kyllä myös isoimmissa vaa'ankieliosavaltioissa kuten Pennsylvaniassa, Ahtiainen sanoo.

"Gallupit tehtiin liian helposti"

Helsingin yliopiston Yhdysvaltain tutkimuksen emeritusprofessori Markku Henriksson uskoo, että gallupit epäonnistuivat siksi, että ne tehtiin liian helposti. 

– Todennäköisesti ainakin osa gallupeista tehtiin puhelin- tai nettihaastatteluina, ja isolla osalla sitä porukkaa, joka äänesti Trumpia, ei ole älypuhelimia ja sen takia heitä ei koskaan tavoitettu.

Keitä nämä ihmiset sitten ovat?

– Varmasti oli sellaisia valkoisia miehiä ja naisia, ja ehkä muunkin ihonvärin omaavia, joilta oli tavallaan toivo mennyt. Jotka eivät näe parempaa tulevaisuutta itselleen tai lapsilleen ainakaan, jos meno jatkuu samalla tavalla kuin se on jatkunut jo pidempään. Voidaan puhua pidemmästä jaksosta, ehkä 30-40 vuodesta. 

Henrikssomin mukaan Trump on onnistunut houkuttelemaan ihmisiä taakseen ihannoimalla entisiä aikoja.

– Kyseessä on sellainen nostalgiahaiku 1950 luvulle, joka kylläkään ei koskaan ole oikeasti ollut sellainen, jollaisena Trump sitä nyt markkinoi. Mutta silloin työläisperheillä meni vielä hyvin, palkka kasvoi, lapset pääsivät kouluihin, oli hyvät työpaikat ja vauraus kasvoi. Oli toivoa siitä, että maan siirtyi koko ajan parempaan. Silloin amerikkalainen unelma ikään kuin oikeasti toteutui.

– Todennäköisesti nimenomaan se porukka, joka ei aikaisemmin ole äänestänyt on lähtenyt mukaan ja nimenomaan Trumpin hyväksi. Ilmeisesti Clintonin kohdalla kävi niin, että esimerkiksi mustasta väestöstä, ja varsinkin nuoremmasta mustasta väestä ne, jotka äänestivät Obamaa, eivät nyt tulleetkaan uurnille.

Miksi eivät?

– Todennäköisesti siksi, ettei Clintonia koeta samanlaisena uudistajana kuin minä Barack Obama koettiin kahdeksan vuotta sitten ja vielä neljä vuotta sitten. Epäilen, että iso osa näistä näistä ihmisistä kannatti Bernie Sandersia ja vaikka Sanders tuli Clintonin taakseni hän ei saanut kannattajiaan mukaan samalla lailla kuin Clinton silloin, kun hän hävisi Obamalle. Silloinhan Clinton siirtyi Obaman kannattajaksi ja sai melkein kaikki kannattajansa mukaan. Nyt Sanders kyllä siirtyi Clintonin taakse, mutta ei ilmeisesti saanut kaikkia kannattajiaan mukaan.

"Tekniikka petti"

Samoilla linjoilla emeritusprofessori Henrikssonin kanssa on myös Helsingin yliopiston nykyinen Yhdysvaltain tutkimuksen professori Mikko Saikku

–  Tekniikka petti ja gallupeissa ei  tavoitettu läheskään tarpeeksi edustavaa joukkoa ja siinä mielestä tulos yllätti. Vaikuttaa siltä, että nyt on jäänyt kotiin sellaista porukkaa, jonka odotettiin joka tapauksessa äänestävän. 

– Myöhemmin nähdään, ketkä nyt oikeasti ovat aktivoituneet enemmän kun aikasemmin. Mutta vahvasti vaikuttaa siltä, että keskiluokka eli sellaiset ihmiset, jotka eivät tyypillisesti äänestä, nyt ollut aktiivinen.

Millä tavalla tekniikka petti?

– Vaikuttaa siltä, että gallupeista on jäänyt pois iso osa niistä ihmisistä, jotka eivät ole niin sanotussa tiedon vallankumouksessa samalla tavalla mukana kuin joku kaupunkien koulutettu väestö. Eli niissä ei ole tavoitettu ihmisiä, jolla ei välttämättä ole uutta iPhonea tai erityisen hyviä nettiyhteyksiä.

Saikku sanoo olevansa aidosti yllättynyt vaalituloksesta.

– Yhdysvalloissa matkustaessani olen tuntenut sellaisen pohjavirran, sen valtavan tyytymättömyyden ja kahtiajaon. Ja monen niin sanotun tavallisen kansalaisen tunteen siitä, että asiat on todella huonosti ja enemmän huonoon suuntaan ollaan menossa. Sellaista muotoaan etsivää protestia on ollut ilmassa.

Saikku ihmettelee kuitenkin sitä, että protesti purkautui juuri Trumpin kannatuksena. 

– Tämä viestin tuoja nyt vaan on aika erikoinen valinta ihan just siinä mielessä, että hänellä ei oikeasti ole selkeää poliittista ideologiaa. Trump on keskittynyt kertomaan ihmisille sitä, mitä hän kuvittelee heidän haluavan kuulla. Se on kertomatta, miten ne työpaikat tuodaan takaisin ja kuinka kansainväliset sopimukset neuvotellaan uusiksi.

Se, mitä nyt seuraa, riippuu monesta asiasta, muun muassa siitä, kenen kanssa Trump alkaa tehdä yhteistyötä.

– Tramp ei ole mikään tyypillinen republikaani ja hän olisi periaatteessa voinut olla demokraattikin, jos tilanne olisi ollut vähän tämä toisenlainen. Eli siinä ei ole minkäänlaista estettä vaan toiminta voi lähteä mihin tahansa suuntaan, kaikki on tässä vaiheessa vielä auki. 

– Täytyy myös muistaa, että hän on suututtanut monet republikaanipuolueen merkittävät toimijat moneen kertaan.

Lue myös:

    Uusimmat