Miksi egyptiläinen isoäiti ei saa jäädä Suomeen, mutta Shkupolli sai?

Internetin keskustelupalstoilla ja julkisuudessa on noussut esiin kysymys, miksi Suomesta halutaan poistaa vanhoja isoäitejä, mutta ei rikoksiin syyllistyneitä.

Maahanmuuttovirasto selventää asiaa tiedotteessaan ja painottaa, että esimerkiksi egyptiläisen, 64-vuotiaan isoäidin Eveline Fadayelin ja viisi ihmistä surmanneen Ibrahim Shkupollin tapauksia on mahdotonta verrata.

Maahanmuuttovirasto selventää, että näissä tapauksissa kyse on kahdesta täysin erilaisesta maastapoistamisperusteesta. Käännyttämisen ja karkottamisen lähtöasetelmat poikkeavat täysin toisistaan.

- Käännyttämisestä on kyse silloin, kun ulkomaalaisella ei ole koskaan ollutkaan oleskelulupaa Suomeen ja hänet päätetään poistaa maasta. Tällaisia henkilöitä ovat laittomasti maahan tulleiden lisäksi henkilöt, jotka hakevat oleskelulupaa vasta Suomen rajojen sisällä. Toisin sanoen he eivät ole koskaan vielä saaneetkaan lupaa asettua asumaan Suomeen, kerrotaan Maahanmuuttoviraston tiedotteessa.

Karkottamisesta on kyse silloin, kun ulkomaalaisella on tai on ollut oleskelulupa ja hänet päätetään poistaa maasta. Tällöin ulkomaalaiselle on annettu laillinen lupa asettua Suomeen, ja hän on saattanut asia Suomessa jopa vuosikymmeniä laillisesti.

- Suomessa oleskeluluvan turvin pitkään asunut ulkomaalainen, jolla on perheenjäseniä Suomessa, voidaan karkottaa lähinnä vakavien rikosten tai toistuvien rikosten perusteella. Karkottamisen kokonaisharkinnassa painaa myös asumisaika, Maahanmuuttoviraston tiedotteessa kerrotaan.

Maahanmuuttovirasto painottaa, että sekä käännyttäminen että karkottaminen ovat harkinnanvaraisia. Virasto korostaa, että kynnys Suomessa luvan kanssa asuneen henkilön karkottamiseen on aina huomattavasti korkeampi kuin täällä luvatta oleskelleen käännyttämiseen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat