Miksi Berlusconia on siedetty näihin päiviin asti?

Silvio Berlusconin nykyinen hallitus on ollut vallassa vuodesta 2008. Sitä ennen hän toimi pääministerinä vuosina 1994-95 ja 2001-06. 2000-luvun alun hallitus on Italian historian pitkäikäisin.

Tutkija, freelance-toimittaja Jenni Porasen mukaan Silvio Berlusconi on pysynyt vallassa lyhyitä oppositiokausia lukuun ottamatta näin pitkään siitä yksinkertaisesta syystä, että tarjolla ei ole ollut uskottavaa vaihtoehtoa.

– Jos ajatellaan mitä tarjottavaa oppositiolla on ollut, niin ei se riitä vakuuttamaan tavallista äänestäjää. Esimerkiksi keskustavasemmiston ja Romano Prodin taannoinen esimerkki ei siihen riittänyt, koska hänkään ei saanut hallitusta pysymään kasassa.

– Sen jälkeen kun Italian tasavalta on perustettu, niin hallituksia on kaatunut yksi toisensa perään. Italialainen äänestäjä on hyvin vakuuttunut siitä, että ei hallitus vaihtamalla parane. Jokainen hallitus tekee omat virheensä. Siellä on vain vähän erilaisia rötöstelijöitä erilaisissa vaatteissa. Näin karua se meinaa olla.

Berlusconin ansioksi on luettava erittäin taitava luoviminen Italian politiikan karikoissa. Hän on selvinnyt yli viidestäkymmenestä hallituksen luottamusäänestyksestä.

– Berlusconi, kuten kaikki tietävät, on karismaattinen ja taitava esiintyjä, jolla oli jo siinä vaiheessa kun hän nousi valtaan mahtavat verkostot ja tähän verkostoon on tavalla tai toisella sidottu hallituksen riveistä yksi jos toinenkin.

– Hän myös tarjosi hyvin puoleensavetävän esikuvan siinä vaiheessa, kun maa yritti kasata jonkinlaisia itsetunnon rippeitä 90-luvun alun lahjusskandaalien keskellä, eikä se aivan vähäteltävissä ole millainen rooli tiedotusvälineillä on ollut ja erityisesti Berlusconin omalla televisiolla on ollut.

Porasen mukaan Berlusconin selviäminen näihin päiviin asti on yhdistelmä sekä hyvin taitavaa vallankäyttöä että italialaisten hyvin pitkään jatkunutta kyynistä suhtautumista siihen, miten yhteiskunta voi muuttua. Kyynisyyttä on erittäin vaikea kitkeä. Se vaatisi oppositiolta kunnianhimoista ja uskottavaa poliittista uudistusohjelmaa. Sitä sillä ei ole tarjota.

Onko Berlusconille uskottavaa vaihtoehtoa?

Italian oppositiolla ei ole tarjota uskottavaa uudistusohjelmaa, joka eroaisi nykyhallituksen linjasta. Berlusconin mahdollinen ero ei todennäköisesti olisi kuin hyvin lyhytaikainen helpotus.

– Henkilökohtaisesti pahoin pelkään, että eivät asiat kovin radikaalisti tule muuttumaan, vaikka Berlusconi eroaa. En usko, että valta menee mitenkään radikaalisti toiseen päähän puoluekenttää. Ei se mene kovin kauas niistä käsistä, missä se on tähän asti ollut.

– Moni pelkää, jos ja kun Berlusconi suostuu astumaan takavasemmalle, että taloudelliset uudistukset jäävät puolitiehen. Vaikka on kohdistunut epäluuloa siihen, että Berlusconi ei saa niitä vietyä läpi, niin ei myöskään oppositio ole ollut niistä mitenkään erityisesti iloissaan. On pelko, että ei paikalle saada sellaista johtajaa, jolla riittää rohkeutta lyödä vaikeana aikana hyvin vaikeita uudistuksia läpi.

Italia on pahasti korruptoitunut maa. Sen sijoitus Transparency Internationalin korruptiolistalla ei ole paljon Kreikkaa häävimpi. Taloudellisia uudistuksia on vaikea viedä läpi, oli maan johdossa kuka tahansa.

– Italialla on hirveästi tekemistä ihan lähihistorian tapahtumien setvimisessä. On hirvittävän hankalaa noin kahtiajakautuneessa maassa saada sellaisia uudistuksia läpi, joista tulee niin mittava käänne, että se tuntuu tuntuvasti kansantaloudessa.

– Niin kauan kuin etelä ja pohjoinen ovat noin erillään ja jopa istuvassa hallituksessa on ihmisiä, joilla epäillään olevan yhteyksiä mafiaan, niin on todella vaikeaa nähdä miten saadaan sellaiset uudistukset aikaan, joista tulee oikeasti jotain konkreettista. Tilanne on kaikin puolin huolestuttava.

Palaako Berlusconi pääministeriksi myöhemmin?

Silvio Berlusconi on aiemminkin joutunut luopumaan pääministerin salkusta vain saadakseen sen parin vuoden päästä takaisin. Poranen ei usko, että Berlusconi palaisi takaisin valtaan ainakaan seuraavissa vaaleissa.

– En usko, että hän menisi seuraavissa vaaleissa enää läpi. Tilanne alkaa olla sen verran kriittinen kuitenkin ja vaalit olisivat lähellä.

Uusia vaaleja on uumoiltu maaliskuulle, vaikka Berlusconi tänään saisi parlamentin luottamuksen.

– Ei hänellä eikä hänen puolueellaan ole aikaa kerätä tarvittavaa voimaa siihen mennessä. Näen sen tässä taloustilanteessa mahdottomaksi, koska eihän tässä mitään radikaalia ehdi tapahtua parempaan, vaikka mitä uudistuksia laitettaisiin vireille. Selvästi parempaan suuntaan talous tuskin lähtee vuosikausiin.

– Kyllähän Berlusconi varmaan vielä asettuu ehdolle vedoten siihen, ettei halua "pettää äänestäjiään". Hän ilmoittaa sitten vaalien jälkeen haluavansa esimerkiksi maan presidentiksi Giorgio Napolitanon paikalle.

– Silvion tyylille sopiva vaihtoehto tietysti olisi poistua näyttämöltä näyttävästi ja keskittyä jatkossa bisneksiin ja huviajeluun jahdeilla.

Lue myös:

    Uusimmat