Mainos

Miksei Irenestä tullut katastrofimyrskyä?

Hurrikaani Irene säästi Yhdysvallat pelätyiltä tuhoilta. Se iskeytyi pahimmin Pohjois-Carolinaan, mutta New Yorkiin tultuaan myrsky oli jo laantunut.

Irene on tähän mennessä vaatinut 14 ihmisen hengen. Suurin osa kuolemantapauksista sattui juuri Pohjois-Carolinassa. Tänään myrsky laantui hurrikaanista trooppiseksi myrskyksi. Irenen pelättiin olevan historiallisen paha, mutta se säästi esimerkiksi New Yorkin suurtuhoilta.

– Irene olisi saattanut olla voimakkaampi New Yorkiin iskeytyessään, mikäli se ei olisi osunut Pohjois-Carolinaan ennen sitä, kertoo MTV3:n meteorologi Visa Salojärvi.

Salojärven mukaan Yhdysvaltain itärannikolla tavataan vain harvoin hurrikaaneja. Yleensä hurrikaanit muodostuvat Meksikonlahdella, missä merivesi on paljon lämpimämpää. Nyt kuitenkin tuulen suunnat olivat sellaiset, että myrsky kulki kohti itärannikkoa.

Irene on jo pyyhkäissyt New Yorkin metropolin yli, mutta tulvavedet voivat jatkaa nousuaan vielä jopa päivien ajan. Salojärvi selventää, että tulvavedet toimivat samalla tavoin kuin iso vesilasi:

– Jos vesilasia heiluttaa, vesi nousee reunoilta. Samalla tavoin vielä meren päällä oleva tuuli heiluttaa merta, ja vesi nousee rannikolta mantereelle – vaikka mantereella tuuli ei enää tuntuisikaan.

Salojärvi pitää hyvin epätodennäköisenä sitä, että Irene enää voimistuisi trooppisesta myrskystä hurrikaaniksi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.