Mainos

Mikko Roiha ja Juha Jokela saivat teatteripalkinnot

Ohjaaja Mikko Roiha on saanut tämänvuotisen näyttämötaiteen valtionpalkinnon ansiokkaasta ja omaperäisestä taiteellisesta työstään. Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin (r.) luovutti 15 000 euron tunnustuksen Roihalle tänään Tampereen teatterikesän yhteydessä.

Perustelujen mukaan Roiha on uransa alusta alkaen esittäytynyt tinkimättömän omaperäisenä teatterin tekijänä.

- Omaperäisyys ei ole Roihalle kuitenkaan eristäytymistä tai itsetarkoituksellista omituisuutta. Hänen teatterikäsityksensä perustuu vankasti meitä ympäröivän maailman ja yhteiskunnan näkemiseen - varsinkin suomalaiskansallisen todellisuuden tarkasteluun - ja sen tulkitsemiseen teatterin keinoin, luonnehtii Valtion näyttämötaidetoimikunta.

Erityisen läheisiä Mikko Roihalle ovat kotimaiset klassikkonäytelmät ja lastennäytelmät. Ohjaaja on vaikuttanut maantieteellisestikin laajasti suomalaisessa teatterikentässä, sillä hän on työskennellyt uransa aikana ainakin 15 ammattiteatterissa.

Wallin luovutti samassa tilaisuudessa myös 5000 euron suuruisen pohjoismaisen näytelmäkirjailijapalkinnon, jonka sai Juha Jokela näytelmästään Fundamentalisti.

Pohjoismaisen raadin mielestä Fundamentalisti on "riemastuttava, älykäs, lohdullinen näytelmä uskosta, ihmisistä uskon varassa, erilaisten uskonkäsitysten törmäyskurssista".

Pohjoismainen teatteriunioni myöntää näytelmäkirjailijapalkintonsa joka toinen vuosi Pohjoismaisen teatterikokouksen yhteydessä.

Muut ehdokkaat olivat Bjarni Jonssonin Ohapp! Islannista, Peter Asmussenin Om et öjeblik Tanskasta ja Sara Stridsbergin Valerie Jean Solanas ska bli president i Amerika Ruotsista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.