Mainos

Mikko Rimmisen Nenäpäivä voitti Finlandian

Mikko Rimmisen Nenäpäivä-romaani on voittanut 30 000:n euron Finlandia-palkinnon. Teos kertoo yksinäisestä keski-ikäisestä Irmasta, joka tekeytyy Taloustutkimuksen kyselytutkijaksi päästäkseen ihmisten koteihin juttelemaan. Nenäpäivä oli kisan ennakkosuosikki juuri englanninkieliseen maailmaankin myydyn Riikka Pulkkisen Totta-romaanin ohella. Nenäpäivä on loistavasti kirjoitettu surkuhupaisa, mutta ihmiseen uskova teos, jota lukiessa saa nauraa monta kertaa.

Ainutlaatuinen kieli vakuutti Finlandia-diktaattorin

Valinnan tehnyt kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi kiitti palkintopuheessaan erityisesti Rimmisen kerrontatyyliä.

-Rimmisen kieli on ainutlaatuisen pursuavaa. Hän poksauttelee päähenkilönsä mieleen uusiosanoja ja ajatuksia sademetsää siivoavista pikkulinnuista eli töpöliputtajista moottoritien nopeuksilla. Joenniemen mukaan Nenäpäivän huumori haastaa perusnegatiivisuuden ja kääntää mustan valoisaksi.

35-vuotiaan Rimmisen läpimurtoromaani oli Pussikaljaromaani vuonna 2004. Myös se oli Finlandia-ehdokkaana. Romaanista tehty elokuva tulee ensi-iltaan ensi vuonna.

"Salmelan voitto olisi ravistellut terveellisesti"

Joenniemi sanoi, että ei valinnut voittajaa yhden teeman pohjalta, tai vaikka siksi, että "Suomea ravistelisi terveellisesti, jos pienelle kielialueellemme ilmeisen loistavasti kotiutunut ulkomaan kansalainen voittaisi Finlandian". Joenniemi viittasi Alexandra Salmelaan, joka sai ehdokkuuden kirjallaan 27 Eli kuolema tekee taiteilijan, vaikka on Slovakian kansalainen. Finlandia-palkinnon sääntöjen mukaan palkinnon voi voittaa vain Suomen kansalainen.

Joenniemi kiitteli erityisesti Aleksandra Salmelaa, mutta myös muita ehdokkaita rohkeista rakenneratkaisuista.

-Tämän vuoden palkintoehdokkaissa on käytetty perheautoja ja metsästettäviä eläimiä kertojina, lapsen mielikuvituspuhetta, kirjallisten tyylilajien vaihteluita ja aikahyppyjä erittäin ammattitaitoisesti tarinan ehdoilla eikä itsetarkoituksellisesti, Joenniemi kuvaili.

Finlandia-voitto moninkertaistaa myynnin

Rimmistä kustantavan Teoksen tiedotuspäällikön Jussi Kaisjoen mukaan Nenäpäivää on myyty jo yli 10 000 kappaletta ja Finlandia-palkinnon odotetaan moninkertaistavan myynnin.

Esimerkiksi viime vuoden voittajan Antti Hyryn Uuni-romaanin myynti olisi jäänyt ilman voittoa reilusti alle kymmeneentuhanteen, mutta Finlandian ansiosta sitä myytiin yli 50 000 kappaletta. Finlandia-voittajien sarjassa myyntitilastojen ykkönen on tietysti Sofi Oksasen Puhdistus, jota on myyty Suomessa noin 160 000 kappaletta.

Muut ehdokkaat Finlandia-palkintoon olivat Joel Haahtelan Katoamispiste, Markus Nummen Karkkipäivä, Riikka Pulkkisen Totta, Alexandra Salmelan 27 Eli kuolema tekee taiteilijan ja Erik Wahlströmin Kärpäsenkesyttäjä.

Katso Terhi Hyvärisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.