Mikkelistä löytyi harvinainen muinaispelto

Mikkelin Orijärveltä on löytynyt harvinanien muinaispelto

Muinaisrahaa

.

Museovirasto tutki loppukesällä kaksi kuukautta Mikkelin mlk:n Orijärvellä viikinkiaikaisen hopearaha-aarteen löytöpaikkaa. Yllättäen tutkimuksissa löytyi Suomen itäisin muinaispelto. Ristikkäisten auranjälkien muodostama kuvio havaittiin 58 sentin syvyydestä kaivausalueen luoteiskulmasta. Nyt tutkitun muinaispeltoalueen koko oli noin 20 neliömetriä mutta maaperäkairausten perusteella muinaispellon arvioidaan olleen 300-400 neliömetriä. Avatulta alueelta tutkittiin myös useita kymmeniä kiinteitä rakenteita: liesiä, likamaakuoppia, paalunsijoja sekä uunimaisia rakenteita.

Rautakaudelle ajoittuvia muinaispeltoja tunnetaan Suomen mantereelta kahdeksasta muusta kohteesta:Sääksmäen Rapolasta, Turun Kärsämäeltä, Kaarinan Kirkkomäeltä, Yläneen Kappelniityltä, Maalahden Kalaschabrännanista, Hattulan Torttolanmäeltä, Laitilan Vainionmäeltä ja Asikkalan Kalkkisista.

Orijärven muinaispelto on itäisin Suomesta löydetty muinaispelto. Se on myös yksi parhaiten säilyneistä ja mielenkiintoisimmista, sillä siinä on erotettavissa paikoitellen kaksi päällekkäistä fossiilista peltokerrosta. Muinaisesta peltokerroksesta saatiin talteen mm. rautakaudelle ajoittuvaa keramiikkaa, pieni rautainen veitsi sekä pronssipellin palasia. Pellon tarkka ikä saadaan selville ajoittamalla auranjäljistä löytyneet viljanjyvät radiohiilimenetelmällä.

Orijärveltä löydettiin myös 21 viikinkiaikaista hopeakolikkoa, koristeellinen puolijalokivihelmi, pronssinen hevosenkenkäsolki, pronssiriipusten ja -solkien katkelmia, rautaisia veitsiä, saviastioiden kappaleita sekä värttinän pyörä. Kokonaisena säilynyt hevosenkengän muotoinen solki on poikkeuksellisen pieni. Se on mahdollisesti kuulunut lapselle. Pronssiesineistön perusteella kohde ajoittuu viikinki- ja ristiretkiaikaan, 1000-1200 -luvuille jKr.

Kaivauspaikalta löydetty raha-aarre on Savon alueen ainoa tunnettu viikinkiaikainen hopearahakätkö. Aarre ajoittuu 1000-luvun toiselle vuosikymmenelle. Aarteeseen kuuluu kaikkiaan 136 kolikkoa sekä pala leimakoristeista hopealevyä. Pääosa aarteesta löydettiin vuoden 1999 tutkimuksissa. Suurin osa kolikoista on saksalaisia. Mukana on myös englantilaisia ja skandinaavisia kolikoita sekä erittäin harvinainen Ukailidi-dynastian lyöttämä hopeadirhemi.
(MTV3)
Tästä museoviraston sivuille, jossa on kuvia muinaispellosta ja Orijärveltä kesän 2000 löytyneistä esineistä.

Lue myös:

    Uusimmat