Mainos

Mikkelin piispaksi valittiin Seppo Häkkinen

Mikkelin hiippakunnan piispaksi on valittu kirkkoneuvos, teologian lisensiaatti Seppo Häkkinen. Häkkinen voitti vastaehdokkaansa kenttäpiispa Hannu Niskasen niukasti äänin 304-291. Vaalin toinen kierros järjestettiin tänään kahdeksassa rovastikunnassa, joissa on yhteensä noin 650 äänioikeutettua. Heistä vajaa puolet on maallikkojäseniä. Äänestysprosentti oli noin 90.

Tehtäväänsä uusi piispa vihitään 8. helmikuuta, jolloin nykyinen piispa Voitto Huotari jää eläkkeelle. Huotari on toiminut virassaan vuodesta 1993.

Kuopiossa 50 vuotta sitten syntyneen Häkkisen perheeseen kuuluvat lastentarhanopettajana toimiva vaimo ja neljä lasta. Perhe asuu Heinolassa, ja nyt edessä on muutto Mikkeliin.

Häkkinen on elänyt lapsuusvuotensa Etelä-Savossa Mikkelin ja Juvan seuduilla. Kouluajat kuluivat Lappeenrannassa, missä hän kirjoitti ylioppilaaksi Lauritsalan lukiosta vuonna 1977. Viimeiset seitsemän vuotta Häkkinen on käynyt töissä Helsingissä Kirkkohallituksen toiminnallisen osaston johtajana.

Tasainen kisa yllätti

Piispanvaalin tasaisuus yllätti Häkkisen vaikka jo ensimmäisen kierroksen äänet menivät melkein tasan.

- Ehkä tulosta selittää valitsijain valinnan vaikeus, kun olemme varsin samoin ajattelevia Niskasen kanssa teologisesti, ja työhistoriakin on samantapainen, arvioi Häkkinen.

Kirkkohallituksessa Häkkisen tehtäviin kuuluvat myös nuorisoasiat, jotka ovat korostuneet viime aikojen traagisten uutisten vuoksi. Hän on joutunut kohtaamaan koulu-uhkaukset myös läheltä, kun nuorimman lapsen koulu Heinolassa jouduttiin sulkemaan.

- Vaikka suurimmalla osalla nuoria menee hyvin, syrjäytyminen on iso ongelma. Perälauta ei pidä, sanoo Häkkinen. Hänestä asia ei ole vain yhteiskunnan vaan ennen kaikkea perheiden, joissa tavallinen arki tulisi nostaa arvoonsa.

Ei homoparien siunaukselle

Häkkinen ei hyväksy samaa sukupuolta olevien rekisteröityjen parien kirkollista siunaamista. Jokainen ihminen voidaan hänestä siunata, mutta ei elämänmuotoa. Kirkon opin mukaan avioliittoon kuuluu mies ja nainen. Piispojen pari viikkoa sitten julkaisema puheenvuoro Rakkauden lahja saa Häkkisen siunauksen.

Kirjassa todetaan, että seksuaalisen taipumuksen synty on ihmisen omasta tahdosta riippumaton. Julkaisun ajankohtaa arvosteli kaksi piispaa, sillä homokysymys on vielä piispainkokouksen työryhmässä.

- Homokysymys on vain sivujuoni. Teos on mielestäni ennen kaikkea perhekirja, jossa annetaan erittäin ajankohtaisia näkemyksiä kotien, vanhempien ja lasten, hyvinvoinnista. Siinä mielessä kirja tuli oikeaan aikaan.

Naispappeus ei Mikkelin hiippakunnassa Häkkisen johdolla tule kohtaamaan esteitä. Piispa nimittää papit.

- Sukupuolella ei ole merkitystä, ja naispappeushan hyväksyttiin jo 20 vuotta sitten, painottaa hän.

Katse tulevaisuuteen

Kiitospuheessaan Häkkinen sanoi, ettei kirkon pidä puolustaa menneisyyttään vaan rakentaa tulevaisuutta.

- Kirkon perusta on toki muuttumaton, mutta ihmisten kohtaamisen tapoja pitää uudistaa. Se merkitsee myös yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistumista. Etenkin pitää antaa ääni niille, joilla se ei kanna. Mutta myös konkreettista apua heikoimmille, linjaa Häkkinen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.